Dobre zdrowie
4 dodatkowe kilogramy podczas świąt? Zastosuj kilka zasad i utrzymaj formę!
Niedługo Wigilia, więc świąteczne szaleństwo rozpoczęło się już na dobre. Polska rodzina wyda w tym roku na święta 1 121 zł, o 5% więcej niż w 2015[1]. Aż 46% tej kwoty rozdysponujemy na jedzenie. Ale jak sprawić, aby rodzinne biesiadowanie nie wpłynęło negatywnie na naszą wagę? Jak smacznie spędzić święta w wersji fit? Podpowiada Konrad Gaca, specjalista żywieniowy, ekspert ds. leczenia otyłości.
Firmy mówią Dobre zdrowie Więcej8 najczęstszych przyczyn utraty ciąży
Z medycznego punktu widzenia poronienia to mechanizm doboru naturalnego, w trakcie którego usuwane są zarodki z wadliwymi genami. Na 100 zapłodnionych komórek rodzi się około 30 dzieci. Do największej liczby poronień dochodzi przed zagnieżdżeniem zarodka (około 50% przypadków) i tuż po implantacji (do 25%). Czasem dochodzi do niego tak wcześnie, że pojawiające się krwawienie kobieta odbiera jako spóźnioną miesiączkę (tzw. ciąża biochemiczna). Przedstawiamy najważniejsze czynniki wpływające na poronienia.
Firmy mówią Dobre zdrowie WięcejOdporność wywodzi się z jelita
Sezon grypy i przeziębień to czas kiedy ze szczególnym nasileniem wraca temat wzmacniania odporności. Co zrobić, żeby nie dać się wirusom i bakteriom? Odpowiedź na to pytanie kryje się w naszym jelicie, a dokładnie w mikroflorze jelitowej – wyjaśnia Łukasz Sieńczewski, ekspert programu Porcja Pozytywnej Energii. Żeby wspomóc układ odpornościowy powinniśmy zadbać o równowagę między „dobrymi” i „złymi” bakteriami wchodzącymi w skład mikroflory jelitowej.
Firmy mówią Dobre zdrowie WięcejEnzymy trawienne
Aby węglowodany, białka i tłuszcze zostały przyswojone, muszą zostać rozłożone, przy pomocy enzymów, na prostsze składniki. Amylaza, proteaza, lipaza, celulaza i laktaza, rozkładają odpowiednio skrobię, białka, tłuszcze, błonnik i laktozę.
Dobre zdrowie Więcej„W walce liczą się posiłki”. Nowa grafika Andrzeja Pągowskiego wspiera kampanię edukacyjną
Prowokacyjne hasło, spadochrony z paczkami i butelkami przywodzącymi na myśl zrzut pomocy humanitarnej stały się motywem przewodnim najnowszej grafiki Andrzeja Pągowskiego. Znany ilustrator po raz kolejny zaangażował się w temat ważny społecznie i stworzył grafikę mającą upowszechniać ciągle zbyt małą wiedzę na temat roli specjalistycznego żywienia w chorobie nowotworowej. Rysunek zaprojektowany przez artystę znalazł się na specjalnej koszulce wspierającej kampanię edukacyjną „Żywienie medyczne - Twoje posiłki w walce z chorobą”.
Firmy mówią Dobre zdrowie WięcejCyfryzacja usług medycznych
Urządzenia mobilne, dedykowane aplikacje mobilne, telekonsultacje czy narzędzia typu data mining w służbie zdrowia brzmią jak odległa przyszłość? Nic bardziej mylnego! Telemedycyna staje się coraz bardziej popularnym rozwiązaniem. Czy okaże się rewolucją w funkcjonowaniu systemu ochrony zdrowia?
Firmy mówią Dobre zdrowie Technologia na co dzień WięcejChroń się przed grypą, czyli Twoja odporność zapisana w DNA
Angina, przeziębienia, infekcje – to dolegliwości, które kosztują nas wiele zdrowia. Zamiast jednak przeznaczać ogromne kwoty na leki i tracić czas w kolejkach w przychodni, lepiej zawczasu zrobić badanie genetyczne. W naszym DNA znajdziemy wskazówki jak przeciwdziałać podobnym przypadłościom.
Firmy mówią Dobre zdrowie Technologia na co dzień WięcejUchroń się przed nowotworem – wykonaj przegląd predyspozycji genetycznych!
W ciągu najbliższych kilku lat choroby nowotworowe staną się główną przyczyną zgonów w naszym kraju. Obecnie nowotwory złośliwe dotykają około 157 tys. Polaków rocznie, z czego prawie 95 tys. z nich umiera. Dziś współczesna medycyna pozwala na wykrycie genów, które mogą zwiększać ryzyko rozwoju chorób nowotworowych. Przegląd predyspozycji genetycznych można wykonać m.in. w Centrum Medycznym Medicover przy Alejach Jerozolimskich 96.
Firmy mówią Dobre zdrowie WięcejŻywność fermentowana – zdrowa czy zepsuta?
Jogurty, kiszonki, niektóre wędliny i rodzaje pieczywa, piwo, wino – wszystkie te produkty łączy jedna cecha. Powstały one dzięki współdziałaniu różnych mikroorganizmów odpowiedzialnych za proces fermentacji. Kiedyś proces fermentacji miał znaczenie przede wszystkim jako sposób konserwacji żywności. Dzisiaj takich metod mamy więcej. Z tego powodu w niektórych częściach świata żywność fermentowana jest bardzo popularna, różnorodna i ceniona za dobry wpływ na organizm, w innych z kolei uważana za szkodliwą, niesmaczną i w ogóle niezdatną do spożycia. Jak to jest naprawdę?
Firmy mówią Dobre zdrowie Smaczna Kuchnia Więcej5 egzotycznych sposobów na wzmocnienie odporności
Od syropu z cebuli przez koktajl na czosnku, mleku i miodzie aż po kompres ze smalcu i spirytusu – w polskiej tradycji nie brakuje zwariowanych domowych sposobów na batalię z przeziębieniem. Nie jesteśmy w tym zakresie osamotnieni. Każda kultura może się bowiem pochwalić własnymi osiągnięciami na polu ludowej medycyny. Oto zebrane przez centrum lotnicze Sky4Fly.net domowe sposoby na zdrowie z różnych zakątków świata.
Firmy mówią Dobre zdrowie Więcej
~Lukasz
Dziękuję za podzielenie się tym artykułem! Sam miałem okazję odwiedzić Cergową i doskonale rozumiem to, o czym mówi autor. Chociaż niestety nie udało mi się podziwiać widoków z wieży widokowej, doceniam piękno i urok tego miejsca. Trasa na Cergową może być stroma i śliska, zwłaszcza po deszczu, ale to właśnie te wyzwania czynią tę wędrówkę jeszcze bardziej satysfakcjonującą. Link do naszej publikacji: https://edukla.pl/gora-cergowa-wieza-widokowa-na-beskid-niski/