Niedługo Wigilia, więc świąteczne szaleństwo rozpoczęło się już na dobre. Polska rodzina wyda w tym roku na święta 1 121 zł, o 5% więcej niż w 2015[1]. Aż 46% tej kwoty rozdysponujemy na jedzenie. Ale jak sprawić, aby rodzinne biesiadowanie nie wpłynęło negatywnie na naszą wagę? Jak smacznie spędzić święta w wersji fit? Podpowiada Konrad Gaca, specjalista żywieniowy, ekspert ds. leczenia otyłości.

Święta są czasem rodzinnym, który wielu Polakom kojarzy się z długim biesiadowaniem w gronie najbliższych. Wtedy nie zwracamy uwagi na to, kiedy i co jemy. Nasze postanowienia dotyczące zdrowego i regularne odżywiania odchodzą w kąt.
Warto jednak zastanowić się, czy nasze dotychczasowe starania i osiągnięte wyniki warte są zaprzepaszczenia? Okazuje się bowiem, że podczas świąt Bożego Narodzenia możemy przytyć aż 4 kg!

W zgodzie ze sobą
Co zrobić, aby święta były dla nas czasem zdrowej przyjemności? Najważniejsze – nie róbmy nic wbrew swoim przekonaniom. – Jeśli jesteśmy w trakcie odchudzania, a zaplanujemy sobie na święta przerwę w tym procesie – jest to nasza decyzja i nie powinniśmy mieć z tego powodu wyrzutów sumienia – mówi Konrad Gaca. Jednocześnie nie możemy jednak oczekiwać, że organizm będzie wtedy redukował kilogramy.

Jak zapobiec dodatkowym kilogramom?
W Wigilię bardzo często pościmy, żeby wieczorem wręcz „rzucić” się na przygotowane smakołyki. Jeśli jednak mamy zaplanowane 4 posiłki, warto spożyć je o stałych porach. Dzięki temu nasz metabolizm nie zwolni i wigilijna kolacja nie przytłoczy układu trawienia.
Warto również pamiętać, że 4 kawałek ciasta czy 3 dokładka barszczu z uszkami będą smakować tak samo jak pierwsze porcje. Umiar powinien być naszym sprzymierzeńcem przy świętowaniu.
Nie możemy zapominać także o aktywności fizycznej.  – Zamiast obejrzeć film w telewizji, wybierzmy się rodzinnie na spacer. Każda aktywność jest lepsza niż żadna, a rodzinna aktywność, np. wspólne ulepienie bałwana, jeśli aura będzie sprzyjać, wpłynie pozytywnie i na naszą formę, i na rodzinne relacje – dodaje Konrad Gaca.

Święta w wersji fit? Pyszne i zdrowe
Jeśli zdecydujemy się odejść od diety, warto zastanowić się jednak nad fit wersją wszystkich świątecznych potraw. Dzięki temu będziemy mogli poczuć magię świątecznych potraw, które będą jednak nieco lżejsze i zdrowsze niż ich tradycyjne zamienniki. – Barszcz wigilijny, gołąbki wigilijne z kaszą i grzybami, sernik na zimno – wszystkie te przysmaki możemy spożyć w wersji fit i zapewniam, że są tak samo smaczne jak te z tradycyjnych przepisów – przekonuje Konrad Gaca.

Dla wszystkich, którzy mają ochotę przekonać się do świąt w wersji fit, przepisy zamieszczamy poniżej. Smacznego!

***

Barszcz wigilijny

Składniki:
    4 buraki,
    2 ząbki czosnku,
    2 l wywaru warzywnego,
    garść suszonych prawdziwków,
    2 liście laurowe,
    4 ziela angielskie,
    2 łyżki majeranku,
    6 ziaren pieprzu czarnego,
    3 łyżki posiekanej natki pietruszki,
    3 łyżki soku z cytryny.
Wykonanie:
Grzyby opłukać na sitku, włożyć do rondelka, zalać 2 szklankami zimnej wody i zostawić na noc do namoczenia. Następnego dnia grzyby ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyły, z dodatkiem liści laurowych i czosnku. Buraki umyć, każdy zawinąć w folię aluminiową, ułożyć na blasze do pieczenia i piec do miękkości przez około 1 godzinę w temp. 190°C. Rozwinąć z folii, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do wrzącego wywaru z warzyw dodać majeranek, pieprz, ziele angielskie oraz natkę pietruszki. Dodać starte buraki i zagotować. Gotować na malutkim ogniu przez około 3-4 minuty, zdjąć z ognia i dodać sok z cytryny. Wywar warzywny przecedzić i połączyć z wywarem z grzybów.

***

Gołąbki wigilijne z kaszą i grzybami

Składniki:
    1 biała kapusta,
    100 g suszonych grzybów,
    1 cebula,
    2 szklanki prażonej kaszy gryczanej
    3 szklanki wody,
    30 g masła,
    pieprz czarny.
Wykonanie:
Suszone grzyby płuczemy i moczymy w zimnej wodzie, odstawiamy na noc. Następnego dnia gotujemy i kroimy w paski. Zachowujemy wywar. Kapustę gotujemy w garnku, nożem oddzielany liście wierzchnie (już sparzone). Cebulę kroimy w plasterki i parujemy do miękkości, szatkujemy. Do garnka wlewamy 3 szklanki wody, dodajemy masło i gotujemy. Na wrzątek wrzucamy opłukaną i przebraną kaszę. Zmniejszamy i gotujemy na małym ogniu, aż kasza wchłonie wodę. Dodajemy grzyby i cebulę, dokładnie mieszamy. Wstawiamy garnek z kaszą do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 stopni i pieczemy przez 40 minut. Odstawiamy do wystudzenia. Kasze zawijamy w liście sparzonej kapusty i układamy dosyć ciasno w naczyniu żaroodpornym. Zalewamy wywarem z grzybów i pieczemy w temperaturze 160 stopni przez godzinę.

***

Sernik na zimno

Składniki:
    6 serków naturalnych po 150g,
    pół fiolki zapachu rumowego,
    4-6 łyżeczek stewii w proszku
    2-3 opakowania żelatyny,
    Naturalny sok z jagód, czarnej porzeczki lub malin, kilka łyżeczek,
    100 ml mleka,
    ¾ szklanki wody,
    owoce do dekoracji
Wykonanie:
Serki (trzymane w ciepłym miejscu) wkładamy do miski, dodajemy aromat rumowy i stewię w proszku, wszystko mieszamy. Następnie, ciągle mieszając, dodajemy żelatynę (2/3 opakowania) rozpuszczoną w mleku. Tak przygotowaną masę serową przekładamy do tortownicy i zostawiamy do zastygnięcia. Pozostałą żelatynę rozpuszczamy w wodzie i dodajemy sok, dosładzamy ewentualnie stewią w proszku. Na zastygniętej masie układamy owoce i zalewamy galaretką.  

[1] Badanie „Zakupy świąteczne 2016” przeprowadzone przez firmę doradczą Delliotte.