Smaczna Kuchnia
Odyseja smaku, czyli zjedz ośmiornicę w Świętokrzyskiem
Od lat rośnie świadomość kulinarna Polaków. Coraz częściej gotujemy, wychodząc poza ramy kuchni naszych mam i babć dobrze znanych z dzieciństwa. Sięgamy po nowe produkty, nowe przepisy, szukamy inspiracji. Z rosnącą świadomością idzie wzrost oczekiwań względem restauracji, także hotelowych.
Firmy mówią Ciekawe firmy Smaczna Kuchnia WięcejZastosowanie oleju z czarnuszki
Olej z czarnuszki ma wiele właściwości, które sprawiają, że cieszy się rosnącą popularnością. Już od wieków znajdował zastosowanie przy wrzodach, a jako dodatek do potraw nadawał im korzenny posmak.
Firmy mówią Dobre zdrowie Smaczna Kuchnia WięcejWiosną postaw na zielone koktajle
Lato zbliża się wielkimi krokami, temperatura na zewnątrz wzrasta, a my chcemy czuć się lekko i zdrowo. Co zatem powinniśmy zrobić? Pić owocowo-warzywne zielone koktajle. Jakie wartości odżywcze zawierają i dlaczego powinniśmy włączyć je do naszego menu?
Firmy mówią Dobre zdrowie Smaczna Kuchnia WięcejNowe warsztaty dla właścicieli i personelu sklepów spożywczych w Akademii Inspiracji MAKRO
W Akademii Inspiracji MAKRO w Warszawie ruszają nowe warsztaty dedykowane sektorowi handlu tradycyjnego. Na właścicieli i personel sklepów spożywczych czekają prowadzone przez profesjonalnych trenerów szkolenia z zakresu kawy, win i serów oraz aktywnej sprzedaży.
Firmy mówią Polecane wydarzenia Smaczna Kuchnia WięcejJe się uszami
Atrakcyjność produktów spożywczych zależy od wielu czynników takich jak wygląd, aromat i smak. Z badań prowadzonych na Wydziale Nauk o Żywności SGGW przez dr hab. Agatę Marzec, prof. SGGW wynika, że w ocenie żywności dużą rolę odgrywają także wrażenia słuchowe. Co więcej, akustyczne parametry żywności są wysoko skorelowane z jakością konkretnego produktu, zwłaszcza jego świeżością. Zwiędnięta sałata czy zawilgocone herbatniki są o wiele mniej apetyczne niż te chrupiące.
Technologia na co dzień Smaczna Kuchnia WięcejNie daj się przeziębieniu
Marchew, seler i burak – tak niewiele trzeba, by w oka mgnieniu przygotować pełen witamin sok, który pomoże wzmocnić naszą odporność i doda energii na cały dzień. Do jego wykonania niezbędna będzie dobra wyciskarka, najlepiej wolnoobrotowa JSM 4012 od Amica, która pozwoli wycisnąć z warzyw i owoców maksymalną ilość wartości odżywczych.
Firmy mówią Dobre zdrowie Technologia na co dzień Smaczna Kuchnia WięcejWiosenna dieta. 6 zasad, które pomogą w walce z zimowym sadełkiem
Gdy tylko robi się nieco cieplej, większość z nas zaczyna przegląd swojej garderoby. Nierzadko okazuje się wówczas, że wiosenne ubrania stały się nieco… za małe. Winnym tej sytuacji nie jest jednak zbyt wysoka temperatura, w której upraliśmy ciuchy ale... kilogramy, o które „wzbogaciło” się po zimie nasze ciało. Co zatem zrobić, by zgubić ten balast i w zdrowy sposób...
Firmy mówią Dobre zdrowie Smaczna Kuchnia WięcejCzy wegetarianizm to przyszłość?
Bycie wege stało się jednym z gorących trendów żywieniowych i wpisało się jako styl życia wielu ludzi – jest to też widoczne zarówno w domowym menu, jak i w restauracjach. Nic w tym dziwnego – jarosze chwalą sobie dobre samopoczucie, smukłą sylwetkę, a także odkrywanie nowych horyzontów kulinarnych. Czy to oznacza, że za kilka lat wszyscy będziemy dążyli do ograniczenia, a nawet całkowitego wykluczenia mięsa z diety? Czy wegetarianizm ma szansę „zawładnąć” żywieniowym światem?
Firmy mówią Dobre zdrowie Smaczna Kuchnia WięcejBezcukrowa drożdżówka z SGGW
Tłusty czwartek to trudny dzień dla osób na dietach, zwłaszcza cukrzyków. Kiedy wszyscy wokół licytują się, kto zjadł więcej lukrowanych i nadziewanych pączków, im nie pozostaje nic innego, jak tylko obejść się smakiem. Jest jednak szansa, że za rok osoby unikające w swojej diecie produktów o wysokim indeksie glikemicznym także będą miały swój przysmak. Prof. dr hab. Danuta Kołożyn-Krajewska i dr inż. Aleksandra Szydłowska z Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW opracowały przepis na wyjątkową drożdżówkę, która w swoim składzie nie ma ani grama cukru, a do tego zawiera wartościowe dodatki prozdrowotne.
Firmy mówią Smaczna Kuchnia Więcej3 pomysły od Amica, by dzieci jadły zdrowo!
Marchew, brokuły czy buraki – wiele dzieci krzywi się już na sam dźwięk tych słów. Zachęcenie najmłodszych do spróbowania warzyw i owoców bywa trudnym zadaniem. Jak sprawić, by zaczęły jeść zdrowe posiłki, których wcześniej nie chciały nawet skosztować? Amica ma kilka pomysłów!
Firmy mówią Dobre zdrowie Nasze Dzieci Smaczna Kuchnia Więcej
~Lukasz
Dziękuję za podzielenie się tym artykułem! Sam miałem okazję odwiedzić Cergową i doskonale rozumiem to, o czym mówi autor. Chociaż niestety nie udało mi się podziwiać widoków z wieży widokowej, doceniam piękno i urok tego miejsca. Trasa na Cergową może być stroma i śliska, zwłaszcza po deszczu, ale to właśnie te wyzwania czynią tę wędrówkę jeszcze bardziej satysfakcjonującą. Link do naszej publikacji: https://edukla.pl/gora-cergowa-wieza-widokowa-na-beskid-niski/