Smaczna Kuchnia

SGGW: Sukces z natury. Polskie sery w Tanzanii  0

SGGW: Sukces z natury. Polskie sery w Tanzanii

2017-02-14 13:38 0 komentarzy

Naukowcy SGGW chętnie dzielą się swoją wiedzą i doświadczeniem z przedsiębiorcami. Lubią, gdy efekty ich badań są wykorzystywane w praktyce. Zdarza się też, że swoje umiejętności i talenty pedagogiczne wykorzystują do pomocy ludziom z odległych zakątków globu.

Więcej
Dieta: co najlepiej jeść, by przetrwać zimę?  0

Dieta: co najlepiej jeść, by przetrwać zimę?

2017-02-07 13:23 0 komentarzy

Zima to trudny czas dla zdrowia. Za oknem mróz, słońca jak na lekarstwo. Wiele osób ma wtedy słaby nastrój, czuje się osłabiona. Wirusy i bakterie tylko czekają na dobry moment, by wedrzeć się do organizmu. O tej porze roku wskazane będą gotowane warzywa, kiszonki oraz... przysmak, który przez wielu spożywany jest najczęściej w lecie.

Więcej
Rzecz o dobrych manierach przy wigilijnym stole  0

Rzecz o dobrych manierach przy wigilijnym stole

2016-12-21 11:53 0 komentarzy

Wielkimi krokami zbliża się najbardziej oczekiwana w roku chwila! Święta Bożego Narodzenia to magiczny czas – pełen pachnących potraw, mieniącej się tysiącami światełek choinki, góry prezentów i uśmiechniętych twarzy najbliższych. To właśnie w Wigilię przykładamy szczególną uwagę, aby wszystko było perfekcyjne, a rodzinne ciepło udzieliło się zarówno nam, jak i każdemu z naszych gości. Niepowtarzalny, świąteczny klimat z pewnością pomoże stworzyć znajomość dobrych manier! A zatem czas na lekcję savoir-vivre’u!

Więcej
Jadalne prezenty hitem nachodzących świąt 0

Jadalne prezenty hitem nachodzących świąt

2016-12-20 10:31 0 komentarzy

Święta Bożego Narodzenia już za kilka dni. Wybór prezentu dla najbliższych jest jednym z najważniejszych wyzwań. W tym sezonie hitem mogą okazać się jadalne prezenty – robione samodzielnie, smaczne, a przede wszystkim niepowtarzalne.

Więcej
Polskie ryby dochodzą do głosu  0

Polskie ryby dochodzą do głosu

2016-12-19 12:46 0 komentarzy

Co jadano podczas wigilijnej wieczerzy dawno, dawno temu? Na pewno ryby oraz raki, ale wyłącznie te z polskich stawów, rzek, jezior i oczywiście z Bałtyku. Dzisiaj możemy zakupić mnóstwo innych gatunków ryb i owoców morza z całego świata. W ten szczególny czas może warto jednak wrócić do naszych rybnych korzeni, zwłaszcza, że polskie rybactwo nadal ma duży potencjał rozwoju i przynosi wiele korzyści nie tylko naszej gospodarce, lecz także środowisku naturalnemu.

Więcej
Droga karpia na świąteczny stół 0

Droga karpia na świąteczny stół

2016-12-15 11:27 0 komentarzy

Karp – król bożonarodzeniowego stołu, bez którego niejeden Polak nie wyobraża sobie wigilijnej kolacji. By zapobiec świątecznej tragedii, warto zaopatrzyć się w rybę ze sprawdzonego źródła. Sekret jego wyjątkowego smaku zależy bowiem od warunków jego hodowli.

Więcej
Dlaczego olejów rafinowanych nie warto się bać?  0

Dlaczego olejów rafinowanych nie warto się bać?

2016-12-15 11:06 0 komentarzy

To, że tłuszcze potrzebne nam są w codziennej diecie wiemy nie od dziś. Co więcej, pojawiają się chwilowe mody na konkretny rodzaj tłuszczu – a to kokosowy, palmowy, migdałowy lub sezamowy ewentualnie bardziej swojsko brzmiący - lniany. Do tego stajemy przed kolejnym wyborem - olej rafinowany czy nierafinowany? Warto się zastanowić nad wyborem, gdyż czasem ten nam najlepiej znany i dostępny może okazać się doskonałym rozwiązaniem. Dlaczego zatem warto stosować rafinowany olej rzepakowy?

Więcej
TATA sushi 0

TATA sushi

2016-12-08 14:45 0 komentarzy

Nowa ciekawa firma z sushi na kulinarnej mapie Krakowa

Więcej
Żywność fermentowana – zdrowa czy zepsuta?  0

Żywność fermentowana – zdrowa czy zepsuta?

2016-11-30 09:38 0 komentarzy

Jogurty, kiszonki, niektóre wędliny i rodzaje pieczywa, piwo, wino – wszystkie te produkty łączy jedna cecha. Powstały one dzięki współdziałaniu różnych mikroorganizmów odpowiedzialnych za proces fermentacji. Kiedyś proces fermentacji miał znaczenie przede wszystkim jako sposób konserwacji żywności. Dzisiaj takich metod mamy więcej. Z tego powodu w niektórych częściach świata żywność fermentowana jest bardzo popularna, różnorodna i ceniona za dobry wpływ na organizm, w innych z kolei uważana za szkodliwą, niesmaczną i w ogóle niezdatną do spożycia. Jak to jest naprawdę?

Więcej
Gotujesz czy kupujesz? Podsumowanie projektu #WiemCoJem 0

Gotujesz czy kupujesz? Podsumowanie projektu #WiemCoJem

2016-11-14 11:28 0 komentarzy

Nie od dziś wiadomo, że jedną z podstaw dobrego zdrowia jest właściwe odżywianie. Do samodzielnego przygotowywania pełnowartościowych posiłków potrzebny jest jednak czas, którego tak bardzo nam dziś brakuje. Na drugim biegunie znajdują się zaś wyręczające nas w tym zakresie usługi cateringu dietetycznego.

Więcej

Najnowsze komentarze

Wysyłasz dziecko na wakacje – zadbaj o jego zdrowie!
zdecydowanie warto sie szczepić na Pneu...
~Milena
Jaka firma jest idealnym kandydatem do bankructwa
Czasem działaniami wewnątrz firmy moż...
~Fran24
Jaka firma jest idealnym kandydatem do bankructwa
może i tak, ale jak sam piszesz - częs...
~kolo33
Jaka firma jest idealnym kandydatem do bankructwa
Kolo trochę to upraszczasz, zatory czę...
~hardig
Nowa aplikacja U-Control od BFT
Всем привет! Нашел по...
~RobertHox
Jaka firma jest idealnym kandydatem do bankructwa
Srotowski - ale to też jest tak, że ja...
~kolo33