Smaczna Kuchnia

Wiosną postaw na zielone koktajle 0

Wiosną postaw na zielone koktajle

2018-05-01 08:00 0 komentarzy

Lato zbliża się wielkimi krokami, temperatura na zewnątrz wzrasta, a my chcemy czuć się lekko i zdrowo. Co zatem powinniśmy zrobić? Pić owocowo-warzywne zielone koktajle. Jakie wartości odżywcze zawierają i dlaczego powinniśmy włączyć je do naszego menu?

Więcej
Nowe warsztaty dla właścicieli i personelu sklepów spożywczych w Akademii Inspiracji MAKRO  0

Nowe warsztaty dla właścicieli i personelu sklepów spożywczych w Akademii Inspiracji MAKRO

2018-04-25 09:00 0 komentarzy

W Akademii Inspiracji MAKRO w Warszawie ruszają nowe warsztaty dedykowane sektorowi handlu tradycyjnego. Na właścicieli i personel sklepów spożywczych czekają prowadzone przez profesjonalnych trenerów szkolenia z zakresu kawy, win i serów oraz aktywnej sprzedaży.

Więcej
Je się uszami  0

Je się uszami

2018-04-06 12:00 0 komentarzy

Atrakcyjność produktów spożywczych zależy od wielu czynników takich jak wygląd, aromat i smak. Z badań prowadzonych na Wydziale Nauk o Żywności SGGW przez dr hab. Agatę Marzec, prof. SGGW wynika, że w ocenie żywności dużą rolę odgrywają także wrażenia słuchowe. Co więcej, akustyczne parametry żywności są wysoko skorelowane z jakością konkretnego produktu, zwłaszcza jego świeżością. Zwiędnięta sałata czy zawilgocone herbatniki są o wiele mniej apetyczne niż te chrupiące.

Więcej
Nie daj się przeziębieniu  0

Nie daj się przeziębieniu

2018-02-21 11:05 0 komentarzy

Marchew, seler i burak – tak niewiele trzeba, by w oka mgnieniu przygotować pełen witamin sok, który pomoże wzmocnić naszą odporność i doda energii na cały dzień. Do jego wykonania niezbędna będzie dobra wyciskarka, najlepiej wolnoobrotowa JSM 4012 od Amica, która pozwoli wycisnąć z warzyw i owoców maksymalną ilość wartości odżywczych.

Więcej
Wiosenna dieta. 6 zasad, które pomogą w walce z zimowym sadełkiem 0

Wiosenna dieta. 6 zasad, które pomogą w walce z zimowym sadełkiem

2017-03-23 08:59 0 komentarzy

Gdy tylko robi się nieco cieplej, większość z nas zaczyna przegląd swojej garderoby. Nierzadko okazuje się wówczas, że wiosenne ubrania stały się nieco… za małe. Winnym tej sytuacji nie jest jednak zbyt wysoka temperatura, w której upraliśmy ciuchy ale... kilogramy, o które „wzbogaciło” się po zimie nasze ciało. Co zatem zrobić, by zgubić ten balast i w zdrowy sposób...

Więcej
Czy wegetarianizm to przyszłość?  0

Czy wegetarianizm to przyszłość?

2017-03-13 12:42 0 komentarzy

Bycie wege stało się jednym z gorących trendów żywieniowych i wpisało się jako styl życia wielu ludzi – jest to też widoczne zarówno w domowym menu, jak i w restauracjach. Nic w tym dziwnego – jarosze chwalą sobie dobre samopoczucie, smukłą sylwetkę, a także odkrywanie nowych horyzontów kulinarnych. Czy to oznacza, że za kilka lat wszyscy będziemy dążyli do ograniczenia, a nawet całkowitego wykluczenia mięsa z diety? Czy wegetarianizm ma szansę „zawładnąć” żywieniowym światem?

Więcej
Bezcukrowa drożdżówka z SGGW 0

Bezcukrowa drożdżówka z SGGW

2017-02-23 16:05 0 komentarzy

Tłusty czwartek to trudny dzień dla osób na dietach, zwłaszcza cukrzyków. Kiedy wszyscy wokół licytują się, kto zjadł więcej lukrowanych i nadziewanych pączków, im nie pozostaje nic innego, jak tylko obejść się smakiem. Jest jednak szansa, że za rok osoby unikające w swojej diecie produktów o wysokim indeksie glikemicznym także będą miały swój przysmak. Prof. dr hab. Danuta Kołożyn-Krajewska i dr inż. Aleksandra Szydłowska z Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW opracowały przepis na wyjątkową drożdżówkę, która w swoim składzie nie ma ani grama cukru, a do tego zawiera wartościowe dodatki prozdrowotne.

Więcej
3 pomysły od Amica, by dzieci jadły zdrowo!  0

3 pomysły od Amica, by dzieci jadły zdrowo!

2017-02-22 09:19 0 komentarzy

Marchew, brokuły czy buraki – wiele dzieci krzywi się już na sam dźwięk tych słów. Zachęcenie najmłodszych do spróbowania warzyw i owoców bywa trudnym zadaniem. Jak sprawić, by zaczęły jeść zdrowe posiłki, których wcześniej nie chciały nawet skosztować? Amica ma kilka pomysłów!

Więcej
SGGW: Sukces z natury. Polskie sery w Tanzanii  0

SGGW: Sukces z natury. Polskie sery w Tanzanii

2017-02-14 13:38 0 komentarzy

Naukowcy SGGW chętnie dzielą się swoją wiedzą i doświadczeniem z przedsiębiorcami. Lubią, gdy efekty ich badań są wykorzystywane w praktyce. Zdarza się też, że swoje umiejętności i talenty pedagogiczne wykorzystują do pomocy ludziom z odległych zakątków globu.

Więcej
Dieta: co najlepiej jeść, by przetrwać zimę?  0

Dieta: co najlepiej jeść, by przetrwać zimę?

2017-02-07 13:23 0 komentarzy

Zima to trudny czas dla zdrowia. Za oknem mróz, słońca jak na lekarstwo. Wiele osób ma wtedy słaby nastrój, czuje się osłabiona. Wirusy i bakterie tylko czekają na dobry moment, by wedrzeć się do organizmu. O tej porze roku wskazane będą gotowane warzywa, kiszonki oraz... przysmak, który przez wielu spożywany jest najczęściej w lecie.

Więcej

Najnowsze komentarze

Nowe platformy do bel słomy
bXNraXAucGw# eciveqi-a.anchor.com [URL=h...
~
Klasy patronackie „DOBRY MONTAŻ” w całej Polsce!
super inicjatywa! dobry montaż to podst...
~zomka
Wysyłasz dziecko na wakacje – zadbaj o jego zdrowie!
zdecydowanie warto sie szczepić na Pneu...
~Milena
Jaka firma jest idealnym kandydatem do bankructwa
Czasem działaniami wewnątrz firmy moż...
~Fran24
Jaka firma jest idealnym kandydatem do bankructwa
może i tak, ale jak sam piszesz - częs...
~kolo33
Jaka firma jest idealnym kandydatem do bankructwa
Kolo trochę to upraszczasz, zatory czę...
~hardig