Smaczna Kuchnia

XXIX atestacja programu „Doceń polskie”: przekrój trendów 0

XXIX atestacja programu „Doceń polskie”: przekrój trendów

2018-08-02 11:43 0 komentarzy

Kolejna atestacja programu „Doceń polskie” przeszła do historii. Dnia 25 lipca br. Loża Ekspertów obradowała po raz dwudziesty dziewiąty. Do oceny zakwalifikowano szeroką gamę artykułów spożywczych z oferty wytwórców z całego kraju.

Więcej
Młodzież i kobiety kluczowe dla przyszłości globalnego przemysłu rolno-spożywczego  0

Młodzież i kobiety kluczowe dla przyszłości globalnego przemysłu rolno-spożywczego

2018-08-02 06:05 0 komentarzy

Młode pokolenie i kobiety będą kształtować zwyczaje żywieniowe na świecie – oceniają analitycy Banku BGŻ BNP Paribas w raporcie poświęconym przyszłości globalnego sektora rolniczego i spożywczego.

Więcej
Owoce latem - brzoskwinia 0

Owoce latem - brzoskwinia

2018-07-20 13:11 0 komentarzy

Brzoskwinie to owoce, które obecnie są znane i dostępne niemal na całym świecie. Na ich popularność niewątpliwie wpływa smak oraz zapach, a także bogactwo minerałów i witamin w nich zawartych. Chociaż brzoskwinie są dostępne przez cały rok, właśnie latem sięgamy po nie najczęściej. Jakie cenne składniki posiada ten smaczny i zdrowy owoc?

Więcej
Ewa Wachowicz pisze dla Wirtualnej Polski  0

Ewa Wachowicz pisze dla Wirtualnej Polski

2018-07-17 12:14 0 komentarzy

Nową felietonistką serwisu WP Kuchnia została Ewa Wachowicz. Każdego miesiąca będzie przygotowywać materiały na tematy kulinarne i lifestyle’owe. W serwisie powstaje również baza autorskich przepisów.

Więcej
Co warto wiedzieć o chlebie żytnim? 0

Co warto wiedzieć o chlebie żytnim?

2018-07-11 07:00 0 komentarzy

Pieczywo żytnie - podobnie jak pszenne - nadaje się do komponowania kanapek, grzanek czy tostów. Świetnie sprawdzi się także jako dodatek do kremowych zup. Dietetyk Lucyna Michalak-Klimczak dzieli się kulinarnymi inspiracjami i podpowiada o czym należy pamiętać wybierając żytnie pieczywo.

Więcej
Poziomki, jeżyny i porzeczki – sezon na leśne owoce 0

Poziomki, jeżyny i porzeczki – sezon na leśne owoce

2018-07-02 09:17 0 komentarzy

Trwa sezon na owoce leśne, które poza świetnym smakiem zawierają wiele cennych witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Jakie witaminy i minerały zawierają poziomki, porzeczki i jeżyny oraz jak wpływają na nasze zdrowie?

Więcej
Domowe lody śmietankowe - przepis 0
Wakacje to najlepszy czas na odchudzanie – brzmi nieprawdopodobnie, a jednak … 0

Wakacje to najlepszy czas na odchudzanie – brzmi nieprawdopodobnie, a jednak …

2018-06-25 08:00 0 komentarzy

Nadchodzi lato, a ty nie zdążyłaś zrzucić zimowych, nadprogramowych kilogramów? Nie szkodzi. Wakacje to doskonały czas, aby zdrowo i bezpiecznie się ich pozbyć.

Więcej
Żelki z warzyw? Czemu nie!  0

Żelki z warzyw? Czemu nie!

2018-06-13 08:00 0 komentarzy

Na Wydziale Nauk o Żywności powstała alternatywa dla popularnych słodyczy – żelek. Zmieniające się trendy żywieniowe kreują potrzebę tworzenia nowych produktów. Świadomi konsumenci chętniej sięgają po te z większą zawartością składników bioaktywnych lub z obniżoną zawartością tych niepożądanych. Na rynku pojawia się coraz więcej zdrowszych alternatyw dla popularnych słodyczy, np. czekolada o zmniejszonej zawartości cukru, batony bezglutenowe.

Więcej
Postaw na warzywa sezonowe – szpinak i szparagi 0

Postaw na warzywa sezonowe – szpinak i szparagi

2018-05-25 08:00 0 komentarzy

W maju nie zapomnijmy o włączeniu do swojego jadłospisu zielonych sezonowych warzyw. Poza smakiem i pięknym wyglądem zawierają wiele witamin i składników odżywczych. Jakie korzyści wpłyną z jedzenia świeżego szpinaku i szparagów? O tym w artykule poniżej.

Więcej

Najnowsze komentarze

Beskid Niski z dziećmi - Cergowa
Dziękuję za podzielenie się tym artyk...
~Lukasz
Dróżki w Kalwarii Zebrzydowskiej z dziećmi
Niestety nie polecam tej trasy na podró...
~A nna
Dróżki w Kalwarii Zebrzydowskiej z dziećmi
Witam, czy da radę przejść dróżki z...
~Figa11