Smaczna Kuchnia
SGGW: Sukces z natury. Polskie sery w Tanzanii
Naukowcy SGGW chętnie dzielą się swoją wiedzą i doświadczeniem z przedsiębiorcami. Lubią, gdy efekty ich badań są wykorzystywane w praktyce. Zdarza się też, że swoje umiejętności i talenty pedagogiczne wykorzystują do pomocy ludziom z odległych zakątków globu.
Firmy mówią Dobre praktyki Smaczna Kuchnia WięcejDieta: co najlepiej jeść, by przetrwać zimę?
Zima to trudny czas dla zdrowia. Za oknem mróz, słońca jak na lekarstwo. Wiele osób ma wtedy słaby nastrój, czuje się osłabiona. Wirusy i bakterie tylko czekają na dobry moment, by wedrzeć się do organizmu. O tej porze roku wskazane będą gotowane warzywa, kiszonki oraz... przysmak, który przez wielu spożywany jest najczęściej w lecie.
Firmy mówią Dobre zdrowie Smaczna Kuchnia WięcejRzecz o dobrych manierach przy wigilijnym stole
Wielkimi krokami zbliża się najbardziej oczekiwana w roku chwila! Święta Bożego Narodzenia to magiczny czas – pełen pachnących potraw, mieniącej się tysiącami światełek choinki, góry prezentów i uśmiechniętych twarzy najbliższych. To właśnie w Wigilię przykładamy szczególną uwagę, aby wszystko było perfekcyjne, a rodzinne ciepło udzieliło się zarówno nam, jak i każdemu z naszych gości. Niepowtarzalny, świąteczny klimat z pewnością pomoże stworzyć znajomość dobrych manier! A zatem czas na lekcję savoir-vivre’u!
Firmy mówią Smaczna Kuchnia WięcejJadalne prezenty hitem nachodzących świąt
Święta Bożego Narodzenia już za kilka dni. Wybór prezentu dla najbliższych jest jednym z najważniejszych wyzwań. W tym sezonie hitem mogą okazać się jadalne prezenty – robione samodzielnie, smaczne, a przede wszystkim niepowtarzalne.
Firmy mówią Smaczna Kuchnia WięcejPolskie ryby dochodzą do głosu
Co jadano podczas wigilijnej wieczerzy dawno, dawno temu? Na pewno ryby oraz raki, ale wyłącznie te z polskich stawów, rzek, jezior i oczywiście z Bałtyku. Dzisiaj możemy zakupić mnóstwo innych gatunków ryb i owoców morza z całego świata. W ten szczególny czas może warto jednak wrócić do naszych rybnych korzeni, zwłaszcza, że polskie rybactwo nadal ma duży potencjał rozwoju i przynosi wiele korzyści nie tylko naszej gospodarce, lecz także środowisku naturalnemu.
Firmy mówią Smaczna Kuchnia WięcejDroga karpia na świąteczny stół
Karp – król bożonarodzeniowego stołu, bez którego niejeden Polak nie wyobraża sobie wigilijnej kolacji. By zapobiec świątecznej tragedii, warto zaopatrzyć się w rybę ze sprawdzonego źródła. Sekret jego wyjątkowego smaku zależy bowiem od warunków jego hodowli.
Firmy mówią Smaczna Kuchnia WięcejDlaczego olejów rafinowanych nie warto się bać?
To, że tłuszcze potrzebne nam są w codziennej diecie wiemy nie od dziś. Co więcej, pojawiają się chwilowe mody na konkretny rodzaj tłuszczu – a to kokosowy, palmowy, migdałowy lub sezamowy ewentualnie bardziej swojsko brzmiący - lniany. Do tego stajemy przed kolejnym wyborem - olej rafinowany czy nierafinowany? Warto się zastanowić nad wyborem, gdyż czasem ten nam najlepiej znany i dostępny może okazać się doskonałym rozwiązaniem. Dlaczego zatem warto stosować rafinowany olej rzepakowy?
Firmy mówią Dobre zdrowie Smaczna Kuchnia WięcejTATA sushi
Nowa ciekawa firma z sushi na kulinarnej mapie Krakowa
Firmy mówią Ciekawe firmy Smaczna Kuchnia WięcejŻywność fermentowana – zdrowa czy zepsuta?
Jogurty, kiszonki, niektóre wędliny i rodzaje pieczywa, piwo, wino – wszystkie te produkty łączy jedna cecha. Powstały one dzięki współdziałaniu różnych mikroorganizmów odpowiedzialnych za proces fermentacji. Kiedyś proces fermentacji miał znaczenie przede wszystkim jako sposób konserwacji żywności. Dzisiaj takich metod mamy więcej. Z tego powodu w niektórych częściach świata żywność fermentowana jest bardzo popularna, różnorodna i ceniona za dobry wpływ na organizm, w innych z kolei uważana za szkodliwą, niesmaczną i w ogóle niezdatną do spożycia. Jak to jest naprawdę?
Firmy mówią Dobre zdrowie Smaczna Kuchnia WięcejGotujesz czy kupujesz? Podsumowanie projektu #WiemCoJem
Nie od dziś wiadomo, że jedną z podstaw dobrego zdrowia jest właściwe odżywianie. Do samodzielnego przygotowywania pełnowartościowych posiłków potrzebny jest jednak czas, którego tak bardzo nam dziś brakuje. Na drugim biegunie znajdują się zaś wyręczające nas w tym zakresie usługi cateringu dietetycznego.
Firmy mówią Dobre zdrowie Smaczna Kuchnia Więcej
~Lukasz
Dziękuję za podzielenie się tym artykułem! Sam miałem okazję odwiedzić Cergową i doskonale rozumiem to, o czym mówi autor. Chociaż niestety nie udało mi się podziwiać widoków z wieży widokowej, doceniam piękno i urok tego miejsca. Trasa na Cergową może być stroma i śliska, zwłaszcza po deszczu, ale to właśnie te wyzwania czynią tę wędrówkę jeszcze bardziej satysfakcjonującą. Link do naszej publikacji: https://edukla.pl/gora-cergowa-wieza-widokowa-na-beskid-niski/