Smaczna Kuchnia

Dieta w chorobach onkologicznych 0

Dieta w chorobach onkologicznych

2016-08-31 13:27 0 komentarzy

Tzw. żywienie onkologiczne to w powszechnym przekonaniu przywilej, zarezerwowany jedynie dla nielicznych. W rzeczywistości jednak niemal każdy z pacjentów może skorzystać z opieki dietetycznej w tym zakresie. Co więcej, czasem już samo wyeliminowanie błędów żywieniowych w pozytywny sposób oddziałuje na zdrowie chorego, poprawiając jego wyniki i samopoczucie.

Więcej
Najlepsi Szefowie Kuchni pomagają dzieciom  0

Najlepsi Szefowie Kuchni pomagają dzieciom

2016-08-25 09:20 0 komentarzy

Czy jedząc posiłek w restauracji możesz wesprzeć edukację dzieci? Otóż tak! Wystarczy, że 1 września odwiedzisz jeden z lokali biorących udział w akcji „Im więcej jesz, tym bardziej pomagasz”. 10% Twojego rachunku zostanie przekazane na zajęcia wyrównawcze dla podopiecznych Stowarzyszenia SOS Wioski Dziecięce w Polsce.

Więcej
Zasmakuj Węgier  0

Zasmakuj Węgier

2016-08-18 11:31 0 komentarzy

Tradycja spożywania węgierskich win w Polsce sięga czasów szlacheckich. Zalety tych trunków podkreślali bohaterowie Sienkiewiczowskiej Trylogii, czy „Pana Tadeusza” Adama Mickiewicza, a import popularnego „węgrzyna” był jednym z filarów stosunków handlowych pomiędzy naszymi państwami. Nadchodzący 14 Festiwal Win Węgierskich im. Portiusa jest idealną okazją, aby zapoznać się z kulturą kraju, której nieodłącznym elementem są te znakomite trunki. Wydarzenie, organizowane w ramach Roku Kultury Węgierskiej w Polsce odbędzie się w dniach 19-21 sierpnia 2016 roku w Krośnie.

Więcej
Grill trójnóg dla estetycznych smakoszy 0

Grill trójnóg dla estetycznych smakoszy

2016-08-17 14:11 0 komentarzy

Na ręcznie wykonywanych, trójnożnych grillach, nie tylko możemy upiec smakowite mięso, ryby czy warzywa. Dodatkowo ich wygląd będzie nie lada atrakcją dla najbliższych, których zaprosimy na spotkanie w ogrodzie, gdyż nie będziemy zmuszeni korzystać z tradycyjnego grilla.

Więcej
Niedoceniana kasza gryczana 0

Niedoceniana kasza gryczana

2016-08-08 11:31 0 komentarzy

Wraz z nadejściem mody na zdrowy styl życia zmianie ulegają też nasze nawyki żywieniowe. Coraz częściej sięgamy więc po nieco bardziej wyszukane produkty – jak chociażby kasza typu kamut czy komosa ryżowa. Zdaniem dietetyków, w zdrowym żywieniu równie skuteczna może jednak być... znana nam od lat, w 100% polska kasza gryczana. A wszystko za sprawą jej wyjątkowych właściwości.

Więcej
Stół zielenieje – kulinarne eksperymenty w kuchni AMBITION  0

Stół zielenieje – kulinarne eksperymenty w kuchni AMBITION

2016-07-30 07:44 0 komentarzy

Gdy lato w pełni, nasza kuchnia staje się coraz bardziej urozmaicona. Dzięki mnogości warzyw i owoców wcielamy w życie coraz to nowe potrawy, inspirując się coraz to nowymi odkryciami smakowymi. Z wakacji przywozimy egzotyczne przyprawy, aby kontynuować odkrywanie nowopoznanych aromatów według autorskich przepisów. Kulinarne eksperymenty nie muszą być, ani pracochłonne, ani czasochłonne. Wystarczy zaledwie jeden motyw przewodni, dodatek, po który dotychczas nie sięgaliśmy, aby uczynić każdy posiłek podróżą w nowe regiony smaku.

Więcej
Prosciutto, chorizo, salami? Czyli szynki i kiełbasy z różnych stron świata  0

Prosciutto, chorizo, salami? Czyli szynki i kiełbasy z różnych stron świata

2016-07-21 09:24 0 komentarzy

Jest wiele sposobów na to jak przygotować świetny obiad. Jednym z nich może być wykorzystanie do przygotowania potrawy, doskonałej - szynki lub kiełbasy. Występują one w wielu odmianach i idealnie komponują się z różnego rodzaju daniami. Oto kilka propozycji przygotowanych przez szefa kuchni Knorr - Piotra Murawskiego, na wykorzystanie ich w przygotowaniu pysznych dań obiadowych.

Więcej
WYSOKA ZAWARTOŚĆ KWASÓW TŁUSZCZOWYCH OMEGA-3 – czy wiesz co oznacza taki opis na etykiecie? 0

WYSOKA ZAWARTOŚĆ KWASÓW TŁUSZCZOWYCH OMEGA-3 – czy wiesz co oznacza taki opis na etykiecie?

2016-07-21 09:19 0 komentarzy

Coraz częściej widzimy na etykietach butelek oleju rzepakowego zapis o wysokiej zawartości kwasów omega-3. Z czego to wynika? Co w praktyce oznacza i kiedy można mówić, że coś jest źródłem lub ma wysoką zawartość wspomnianych kwasów?

Więcej
Wakacyjna kuchnia Polskich rodzin  0

Wakacyjna kuchnia Polskich rodzin

2016-07-20 08:43 0 komentarzy

Lato w pełni – czas beztroski, odpoczynku, wspólnych wyjazdów i weekendów spędzanych na łonie natury. Prawdziwie wakacyjny klimat sprzyja spożywaniu posiłków na świeżym powietrzu. Jak wynika z badania konsumenckiego przeprowadzonego na zlecenie marki WINIARY, aż 86% mieszkańców Polski latem najczęściej konsumuje posiłki przy grillu, a 1/3 podczas wyjazdów na działkę. Co więcej w przygotowanie takich potraw częściej niż, na co dzień angażują się mężczyźni oraz inni członkowie rodziny, co jest wspaniałą okazją do wspólnego spędzania czasu. W tym okresie na naszych stołach najczęściej pojawiają się sałatki oraz dania z grilla*.

Więcej
Olej ryżowy, kokosowy, a może rzepakowy? 0

Olej ryżowy, kokosowy, a może rzepakowy?

2016-07-20 08:26 0 komentarzy

Oleje roślinne to tłuszcze o różnym składzie pod względem zawartości kwasów tłuszczowych. Według zaleceń żywieniowych należy wybierać tłuszcze pochodzenia roślinnego dostarczające wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3 i co ważne w proporcji kwasów omega-6 do omega-3 przynajmniej 4-5:1, a najkorzystniej 2:1. Unikać należy natomiast nasyconych kwasów tłuszczowych, których zawartość w diecie powinna być tak niska, jak to jest tylko możliwe do osiągnięcia, zapewniając właściwą wartość żywieniową.

Więcej

Najnowsze komentarze

Nowe platformy do bel słomy
bXNraXAucGw# eciveqi-a.anchor.com [URL=h...
~
Klasy patronackie „DOBRY MONTAŻ” w całej Polsce!
super inicjatywa! dobry montaż to podst...
~zomka
Wysyłasz dziecko na wakacje – zadbaj o jego zdrowie!
zdecydowanie warto sie szczepić na Pneu...
~Milena
Jaka firma jest idealnym kandydatem do bankructwa
Czasem działaniami wewnątrz firmy moż...
~Fran24
Jaka firma jest idealnym kandydatem do bankructwa
może i tak, ale jak sam piszesz - częs...
~kolo33
Jaka firma jest idealnym kandydatem do bankructwa
Kolo trochę to upraszczasz, zatory czę...
~hardig