Coraz częściej widzimy na etykietach butelek oleju rzepakowego zapis o wysokiej zawartości kwasów omega-3. Z czego to wynika? Co w praktyce oznacza i kiedy można mówić, że coś jest źródłem lub ma wysoką zawartość wspomnianych kwasów?

Komisja Europejska uwzględniając traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej opublikowała Rozporządzenie Komisji (UE) nr 116/2010 z dnia 9 lutego 2010 r., zmieniające rozporządzenie (WE) nr 1924/2006, a w nim zapis dotyczący oświadczeń żywnościowych traktujący o określaniu produktów jako źródło kwasów omega-3 lub przypisywanie im wysokiej zawartości tych kwasów.

ŹRÓDŁO KWASÓW TŁUSZCZOWYCH OMEGA-3

Oświadczenie, że żywność jest źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, i każde oświadczenie, które może mieć taki sam sens dla konsumenta, może być zamieszczane tylko wówczas, gdy produkt zawiera przynajmniej 0,3 g kwasu alfa-linolenowego na 100 g i na 100 kcal lub przynajmniej 40 mg kwasów eikozapentaenowego i dokozaheksaenowego razem na 100 g i na 100 kcal[1].
Olej rzepakowy spełnia ten warunek – zarówno rafinowany jak i tłoczony na zimno.

WYSOKA ZAWARTOŚĆ KWASÓW TŁUSZCZOWYCH OMEGA-3

Oświadczenie, że w żywności występuje wysoka zawartość kwasów tłuszczowych omega-3, i każde oświadczenie, które może mieć taki sam sens dla konsumenta, może być zamieszczane tylko wówczas, gdy produkt zawiera przynajmniej 0,6 g kwasu alfa-linolenowego na 100 g i na 100 kcal lub przynajmniej 80 mg kwasów eikozapentaenowego i dokozaheksaenowego razem na 100 g i na 100 kcal[2].

Olej rzepakowy spełnia ten warunek – zarówno rafinowany jak i tłoczony na zimno, gdyż zawiera ok. 8-10 g[3] kwasu alfa-linolenowego na 100 g, a więc ok. 13-16 krotnie więcej niż mowa w rozporządzeniu. Jeśli chodzi o przeliczenie na kcal (przyjmując, że 100 kcal to 11,36 g oleju rzepakowego[4]), to w 100 kcal zawartość ALA wynosi od ok. 0,9 do 1,1 g.
W Polsce i większości państw Europy spożycie kwasów omega-3
jest zbyt niskie, mimo że są bardzo ważnym elementem diety,
dlatego zaleca się zwiększenie ich spożycia. Kwas alfa-linolenowy (ALA), reprezentujący w oleju rzepakowym te niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, jest potrzebny dla prawidłowego wzrostu i rozwoju dzieci,
a także wpływa na utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu
we krwi.

[1] //gis.gov.pl/images/bz/prawo/2010-116_pl_o%C5%9Bwiadcz.pdf
[2] Ibidem.
[3] Wyniki badań dot. zawartości omega-3 w olejach rzepakowych – Instytut Biotechnologii i Przemysłu Rolno Spożywczego – 2012, dane IHAR w Olej rzepakowy – nowy surowiec, nowa prawda pod red. prof. dr hab. Jana Krzymańskiego – 2009
[4] //pokochajolejrzepakowy.eu/ile-wazy/