Odpowiednia temperatura to klucz do odkrywania najcenniejszych walorów wina. Wie o tym Amica, specjalista w dziedzinie AGD, który podczas berlińskich targów IFA po raz pierwszy prezentuje winiarki.

Wprowadzenie winiarek, czyli specjalistycznych lodówek do przechowywania i dojrzewania wina, to przykład wyjścia naprzeciw potrzebom i oczekiwaniom klientów. Amica jako producent wysokiej klasy sprzętów AGD, od lat konsekwentnie rozszerza portfolio swoich produktów.
Podczas targów IFA, Amica prezentuje szeroką gamę winiarek wolnostojących oraz do zabudowy, różniących się wielkością i pojemnością. Firma posiada w swojej ofercie urządzenia zarówno jednostrefowe jak i dwustrefowe pozwalające na przechowywanie butelek w różnych temperaturach dobieranych w zależności od wina. Wszystkie modele (oprócz najmniejszego o szerokości 15 cm) są wyposażone w drewniane półki, na których leżakują butelki. Urządzenia pozwalają na utrzymanie stałej wilgotności w zakresie 50-80%. Dodatkowo wybrane modele winiarek posiadają system oszczędności energii oraz alarm otwartych drzwi.
Najmniejsza winiarka mieści 7 butelek o pojemności 0,75 l, największa aż 126. Dzięki temu każdy miłośnik doskonałego wina znajdzie produkt odpowiadający jego potrzebom.
Jak radzą specjaliści, wina białe i różowe powinny być serwowane schłodzone do temperatury 8-10°C, natomiast wina czerwone w zależności od rodzaju w temperaturze 13-18°C. Winiarki marki CDA pozwalają na ustawienie temperatury w zakresie od 5 do 22°C.

Zaprezentowane na targach winiarki będą dostępne w ofercie należącej do Amica brytyjskiej marki CDA. Pojawią się w sprzedaży na wybranych rynkach w 2017 r.