Czym skorupka za młodu.
Według doniesień polskie dzieci nie spożywają wystarczającej ilości warzyw i owoców. Jeśli nie przywykną do zdrowych posiłków w młodym wieku, najprawdopodobniej w dorosłym życiu będą serwować niezdrowe produkty nie tylko sobie, ale również swoim dzieciom. Jedząc zbyt małe ilości warzyw i owoców - nie dostarczymy do organizmu odpowiedniej ilości substancji odżywczych i witamin.
Co znajdziemy w owocach i warzywach?
Wśród wielu składników, w które bogata jest dieta roślinna, należy wymienić:
- witaminy (C, z grupy B, beta-karoten)
- składniki mineralne (potas, magnez, wapń, żelazo)
- cukry (proste, dwucukry, wielocukry)
- błonnik
- barwniki.
Składniki te wpływają na prawidłowy rozwój i funkcjonowanie młodego organizmu, dodają mu energii i wzmacniają odporność. Spożywanie warzyw i owoców już od najmłodszych lat może uchronić nas przed otyłością i rozwojem chorób cywilizacyjnych - jak nowotwory, zawał serca czy choroby sercowo-naczyniowe.
Od 6 miesięcy.
Dziecko powinno otrzymać pierwsze warzywa, gdy ma pół roku. Zacznijmy od podawania małych porcji - wystarczy jedno warzywo dziennie. Następnie powinniśmy stopniowo zwiększać ich ilość, jak i wprowadzać owoce. Aby zachęcić najmłodszych do jedzenia produktów roślinnych powinniśmy być cierpliwi i konsekwentni - dotyczy to obojga rodziców. Po jakimś czasie dziecko będzie samo sięgać po owoce i warzywa, które mu wcześniej stopniowo, ale konsekwentnie proponowaliśmy.
Jak zachęcić?
Teoria teorią jednak rzeczywistość bywa inna. Niekiedy mimo stosowania się do zaleceń, wielu rodzicom ciężko mówić o sukcesie. Przede wszystkim my jako rodzice spożywajmy jak najwięcej warzyw i owoców, wówczas dzieci pójdą w nasze ślady.
O jakich wskazówkach powinniśmy jeszcze pamiętać?
1. Kolejność wprowadzania produktów do diety.
Owoce zawierają więcej cukru niż warzywa, dlatego są bardziej lubiane przez dzieci. Gdy wprowadzamy do diety malucha pokarm stały - najpierw wprowadźmy warzywa, a dopiero po jakimś czasie owoce.
2. Wspólne przygotowywanie posiłków.
Posiłki przyrządzajmy wspólnie z dziećmi. Jeśli są w odpowiednim wieku mogą same pokroić składniki na sałatkę czy wycisnąć sok w wyciskarce. Jeśli syn czy córka są za mali na posługiwanie się nożem, możemy podsunąć im pokrojone już warzywa i owoce, aby samemu skomponowali sałatkę.
3. Dajmy wybór.
Owoce i warzywa są chętniej jedzone przez dzieci, które nie tylko wspólnie z rodzicami przygotowują posiłki, ale też mają wybór które z nich chcą jeść. Każdy ma swój gust i nie należy narzucać go swoim dzieciom. Jedno dziecko woli marchewkę bo ma ładny kolor, a inne wybierze ogórka, gdyż zna go z piosenki.
4. Kolorowe, soczyste i chrupiące.
Warto przygotowywać owoce i warzywa, które są:
- kolorowe, ich barwa nie tylko zachęci do zjedzenia, ale przede wszystkim wiąże się z określonymi substancjami, które wpływają na wartość odżywczą
- soczyste i chrupiące, gdyż najmłodszym smakują bardziej niż miękkie produkty.
5. Własna hodowla.
Jeśli będziemy prowadzić własną uprawę i pomogą nam w tym dzieci - sukces będzie gwarantowany. Zachęćmy "małych farmerów" do obserwowania jak rosną pomidory czy papryka. Później chętnie będą zjadać owoce własnej pracy.