Fotonika w nowoczesnym rolnictwie i leśnictwie. Bezpłatny warsztat
W dniu 9 marca 2017 r. na Wydziale Fizyki Politechniki Warszawskiej odbędzie się warsztat poświęcony wykorzystaniu fotoniki w nowoczesnym rolnictwie i leśnictwie organizowany przez Polską Platformę Technologiczną Fotoniki.
Firmy mówią Polecane wydarzenia Technologia na co dzień WięcejBezcukrowa drożdżówka z SGGW
Tłusty czwartek to trudny dzień dla osób na dietach, zwłaszcza cukrzyków. Kiedy wszyscy wokół licytują się, kto zjadł więcej lukrowanych i nadziewanych pączków, im nie pozostaje nic innego, jak tylko obejść się smakiem. Jest jednak szansa, że za rok osoby unikające w swojej diecie produktów o wysokim indeksie glikemicznym także będą miały swój przysmak. Prof. dr hab. Danuta Kołożyn-Krajewska i dr inż. Aleksandra Szydłowska z Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW opracowały przepis na wyjątkową drożdżówkę, która w swoim składzie nie ma ani grama cukru, a do tego zawiera wartościowe dodatki prozdrowotne.
Firmy mówią Smaczna Kuchnia WięcejStudenci chcą przekształcać swoje projekty w start-upy
Rozwój, rozwój i jeszcze raz rozwój. Koło naukowe SimLE poczyniło kolejny krok w stronę profesjonalizacji swoich projektów. Studenci zawarli partnerską umowę z Gdańskim Inkubatorem Przedsiębiorczości STARTER. To dobra informacja zarówno dla członków koła, ale i również dla każdego ze studentów Politechniki Gdańskiej, którzy chcieliby przekształcić swój projekt w start-up.
Firmy mówią Dobre praktyki Więcej„Sprawdź czy nie szukasz wygodniej” czyli co nowego w aplikacji mobilnej Pracuj.pl
Możliwość sprawdzenia statusów dotychczasowych aplikacji użytkownika oraz informacja o wysokości średnich rynkowych zarobków na danym stanowisku - to główne funkcjonalności wprowadzone podczas ostatniej aktualizacji aplikacji Pracuj.pl, w lutym br. Ale czy to koniec nowości?
Technologia na co dzień WięcejIII Konferencja Inżynierii Oprogramowania beIT 2017
W dniach 17-19 marca na Wydziale Elektroniki, Telekomunikacji i Informatyki Politechniki Gdańskiej odbędzie się III Konferencja Inżynierii Oprogramowania beIT organizowana przez Koło Naukowe Zarządzanie IT oraz Katedrę Inżynierii Oprogramowania WETI PG. Celem wydarzenia jest propagowanie wiedzy z zakresu zarządzania projektami i produktami, analizy, zapewniania jakości oraz przywództwa i kompetencji miękkich w branży IT.
Firmy mówią Polecane wydarzenia Więcej„Badanie Młodych”: kiedy kończy się beztroska, a zaczyna samodzielne życie
Młodzi ludzie, którzy zdecydowali się na mieszkanie bez rodziców, rozsądniej gospodarują domowym budżetem, częściej oszczędzają oraz chętniej podejmują pracę. Z badań przeprowadzonych przez firmę Provident Polska wynika, że połowa młodych Polaków zaczyna żyć na własny rachunek w wieku 25 lat, a tuż przed 30-tką samodzielnych jest blisko trzy czwarte z nich.
Firmy mówią Statystyki mówią WięcejDzień Kobiet – relikt przeszłości czy wciąż święto testujące mężczyzn?
Jak kobiety postrzegają w dzisiejszych czasach swoje święto? Czy oczekują od mężczyzn niezwykłego Dnia Kobiet? Jak chciałyby spędzić ten dzień i co dostać od swojego partnera, sprawdził serwis Prezentmarzeń pytając o opinie ponad 2000 kobiet.
Firmy mówią Statystyki mówią WięcejPersonalizacja – czy Twoja firma już „to” robi?
W biznesie należy nieustannie zabiegać o uwagę konsumentów, a zyskanie ich faktycznego zainteresowania to nie lada wyzwanie. Podczas gdy wiele firm nadal nie przekonało się choćby do narzędzi mobilnych czy obecności w mediach społecznościowych, na rynku króluje już nowy trend. Nadeszła era personalizacji.
Firmy mówią Technologia na co dzień WięcejŻywność dla kosmonautów
Historia lotów w kosmos nie jest długa – pierwszy lot załogowy odbył się w 1961 roku. Wraz z rozwojem nauki ich częstotliwość wzrastała, a kosmonauci coraz dłużej przebywali na orbicie. Jednym z problemów, z którymi musiano się zmierzyć, była kwestia żywienia: co zabrać, by nie było ciężkie, ale pełnowartościowe, łatwe w przygotowaniu, a do tego smaczne? Jednym z rozwiązań stała się żywność liofilizowana. Obecnie naukowcy w ośrodkach badawczych na całym świecie pracują nad rozwojem tego segmentu produktów spożywczych. Swoją cegiełkę dokładają także pracownicy Wydziału Nauk o Żywności SGGW.
Firmy mówią Technologia na co dzień WięcejCzy wegetarianizm to przyszłość?
Bycie wege stało się jednym z gorących trendów żywieniowych i wpisało się jako styl życia wielu ludzi – jest to też widoczne zarówno w domowym menu, jak i w restauracjach. Nic w tym dziwnego – jarosze chwalą sobie dobre samopoczucie, smukłą sylwetkę, a także odkrywanie nowych horyzontów kulinarnych. Czy to oznacza, że za kilka lat wszyscy będziemy dążyli do ograniczenia, a nawet całkowitego wykluczenia mięsa z diety? Czy wegetarianizm ma szansę „zawładnąć” żywieniowym światem?
Firmy mówią Dobre zdrowie Smaczna Kuchnia Więcej