Wrzesień to czas powrotu naszych pociech do szkoły i koniec urlopów. Naładowani pozytywną wakacyjną energią wracamy do biur, a tu – aby jej nie stracić i sprawnie pracować – powinniśmy pomyśleć także o zdrowym i pożywnym posiłku. Jak przekonują dietetycy, nie powinniśmy spożywać go w biegu albo przed monitorem komputera. Niestety zdarza się jeszcze, że kuchnia w miejscu pracy jest ograniczona do czajnika elektrycznego ustawionego na szafce i kubka w szufladzie, ale coraz więcej firm posiada już miejsce, w którym pracownicy mogą przygotować i spokojnie zjeść posiłek.
Miejsce spotkań intensywnie użytkowane
Kuchnia kojarzy nam się głównie z domem, ale przecież kuchnię mamy również w miejscu pracy. To tu najczęściej parzymy poranną kawę, na którą nie mamy czasu w domu. To również w tej kuchni w biurze zjadamy drugie śniadanie – czasami są to po prostu kanapki, ale nierzadko również ciepły posiłek przygotowany wcześniej w domu. Ten drugi jest oczywiście możliwy wówczas, kiedy w naszym biurze znajduje się kuchnia z miejscem przewidzianym na odgrzanie takiego posiłku, czyli wyposażona w odpowiedni sprzęt AGD. Co jeszcze oprócz piekarnika, mikrofali i lodówki powinno znaleźć się na wyposażeniu kuchni w biurze? Czy zabudowa kuchenna do pomieszczeń biurowych różni się zasadniczo od tej, którą przeznaczamy do pomieszczeń mieszkalnych?
- Wybierając kuchnię do pomieszczeń biurowych należy zwrócić przede wszystkim uwagę na trwałość materiałów, z jakich została wykonana i solidne okucia, które pozwolą na sprawne i bezawaryjne jej użytkowanie często przez większą ilość pracowników – podpowiada Sylwia Kowalska-Mikutel, projektantka Spółki Meblowej KAM z Milejewa. – Najlepiej wybrać proste bryły bez zbędnych ozdób, które są zdecydowanie łatwiejsze w utrzymaniu czystości.
Na pewno sprawdzą się tu meble wykonane z płyt drewnopochodnych, które dzięki nowoczesnym technologiom produkcji są znacznie bardziej odporne na zarysowania niż naturalne drewno. Dobrym wyborem są również fronty akrylowane. Blask arylowanych powierzchni nada elegancki wygląd każdej kuchni. Dodatkowo płyta arylowana łączy się doskonale z innymi materiałami. Jej zaletą jest także możliwość renowacji, co przy intensywnym użytkowaniu może się okazać niezbędne.
- Warstwa akrylu na frontach, które mamy w naszej ofercie, ma grubość ok. 1 mm i w przypadku delikatnych zarysowań wystarczy wypolerować go specjalną pastą, aby zatuszować uszkodzenie – zapewnia Sylwia Kowalska-Mikutel.
Regeneracja sił przy kawie
W mniejszych biurach kuchnia nie musi być bardzo przestronna – wystarczy mały aneks kuchenny z zapewnionym miejscem do spożywania posiłków. W nowoczesnych biurowcach z kolei projektuje się przestronne kuchnie, które dodatkowo pozwalają na wypicie kawy czy zjedzenie posiłku w towarzystwie kolegów z pracy. Coraz bardziej popularne stają się dystrybutory wody czy profesjonalne ekspresy do kawy. W takiej kuchni można zregenerować siły, ale to również ważne miejsce integracji pracowników, gdzie mogą się wymienić pomysłami. Dlatego dużą rolę odgrywają tu kolory. Powinny być ciepłe, nie za bardzo jaskrawe, raczej stonowane i uspokajające. Na pewno sprawdzą się wszelkie dekory drewniane, które przywołują pozytywne skojarzenia z naturą. Rysunek drewna łatwo jest także dopasować do wystroju biura niezależnie od stylu, w jakim jest zaaranżowane.
- Obserwacja naszych zwyczajów zdaje się potwierdzać: kuchnia odgrywa znaczącą rolę w naszych domach. To wokół niej koncentruje się nasze codzienne życie domowe, ale i towarzyskie – mówi Sylwia Kowalska-Mikutel. – Mniej oficjalna atmosfera, o jaką łatwiej w kuchni z kubkiem kawy w dłoni niż przy biurku, może sprzyjać inspirującym rozmowom, z których mogą zrodzić się nowe pomysły.