29 września jest obchodzony MiędzynarodowyDzień Kawy. To święto ma znaczenie przynajmniej dla 75% Polaków, którzy deklarują, że regularnie piją kawę. Najczęściej delektujemy sią nią w pracy. A w czym pijemy ją najchętniej i jak to robimy? To sprawdzi Zielona Linia w konkursie kawowym!

Americano, później latte, wreszcie cappuccino – taką kawę Polacy piją najchętniej w kawiarniach. Gros z nas jednak preferuje „małą czarną” w domu i, oczywiście, w pracy. A w czym ją pijemy? Czy legendarne szklanki na szklanych spodku znalazły godnych następców? Eleganckie, wytworne filiżanki, firmowe kubki, szklanki z podwójnymi ściankami – w czym kawa smakuje najlepiej?

Na czym polega konkurs
Zielona Linia postanowiła to sprawdzić, organizując konkurs na profilu facebookowym. Zadaniem uczestników jest wklejenie zdjęcia pod postem konkursowym przedstawiającego naczynie, z którego najchętniej pijemy kawę. Może to być np. zdjęcie ulubionego kubka. Alternatywą jest pokazanie jak pijemy kawę (czyli oprócz kubka na zdjęciu będzie też widoczna osoba, która aktualnie spożywa swój ulubiony napój). Im ciekawsze, zabawniejsze lub bardziej nietypowe zdjęcie – tym jego autor ma większą szansę na wygraną. Konkurs jest wyjątkowy też pod względem czasu trwania, bo trwa niespełna jeden dzień – tylko zgłoszenia dodane do godziny 23.59 w dniu 29 września wezmą udział w  rywalizacji. Autor najciekawszego zdjęcia otrzyma unikalny kubek termiczny z logo Zielonej Linii, zaś laureat drugiego miejsca może liczyć na nagrodę pocieszenia, którą jest mini zestaw komputerowy. Wyniki konkursu zostaną ogłoszone w poniedziałek, 3 października, w serwisie internetowym Zielonej Linii.

Przerwa na kawę a prawo pracy
Polscy pracownicy nie mają oficjalnie wyznaczonej przerwy na kawę, ale mają prawo do co najmniej 15-minutowej przerwy w przypadku, gdy ich dobowy wymiar pracy wynosi przynajmniej 6 godzin. Za czas tej przerwy przysługuje wynagrodzenie. Ponadto pracodawca może też wprowadzić jedną przerwę w pracy, która nie jest wliczana do czasu pracy. Jej wymiar wynosi maksymalnie 60 minut. Może być ona wykorzystana na spożycie posiłku, wypicie kawy lub też załatwienie spraw osobistych. Przepisy Kodeksu pracy dają możliwość minimalnego odpoczynku pracownikom, przy czym warto zaznaczyć, że wiele zakładów pracy wydłuża podstawową przerwę obiadową z 15 do np. 30 minut. Jest to jednak podyktowane tylko i wyłącznie wewnętrznymi ustaleniami pracodawcy.

Więcej praktycznych artykułów i najnowszych wiadomości z rynku pracy można znaleźć na: https://www.facebook.com/zielonalinia19524.
Joanna Niemyjska (Zielona Linia 19524, Centrum Informacyjne Służb Zatrudnienia)