Odkrywanie super food, czyli jedzenia o wyjątkowych właściwościach zdrowotnych i odżywczych, to trend podbijający serca coraz większego grona ludzi. Samo superfood, czyli super zdrowa żywność, nie jest żadną nowością. Tą nazwą określa się naturalne, nieprzetworzone produkty o udowodnionych właściwościach odżywczych lub zdrowotnych. Co ciekawe, większość z nich jest znana już od dawna. Kto bowiem nie słyszał o wybitnych właściwościach czosnku, cebuli czy jarmużu?
Do tej elitarnej gamy produktów można zaliczyć także niektóre przyprawy, takie jak kurkumę, czarnuszkę czy siemię lniane, a z warzyw np. awokado i jarmuż oraz kiszone ogórki i kapusta. – Co ciekawe, chętnie wraca się dzisiaj do miodu i rodzimych ziół, takich jak lipa, czystek czy pokrzywa, które z powodzeniem były wykorzystywane jeszcze przez nasze babcie. Dawne zwyczaje kulinarne również dla nas stanowią inspirację, dzięki której korzystamy z mocy świeżych ziół i z produktów o wyjątkowych właściwościach odżywczych – mówi Zbigniew Kowalczyk, szef kuchni Road American Restaurant, zlokalizowanej we wrocławskim wieżowcu Sky Tower.
W menu Roada poszukiwacze wyjątkowych produktów znajdą m.in. przepiórcze jaja, dzikiego łososia i czarny sezam. – Staramy się pokazywać klientom nowe lub odkrywać zapomniane smaki. W tej kwestii zawsze można na nas liczyć – dodaje Zbigniew Kowalczyk.