Kilka ton kupowanej w Polsce żywności trafia co roku do koszy na śmieci. Spowodowane jest to przede wszystkim złym przechowywaniem produktów spożywczych. Dlatego Amica, producent lodówek wyposażonych w funkcje, które gwarantują, że w kuchni nic się nie zmarnuje, kontynuuje zapoczątkowaną w ubiegłym roku kampanię. Akcja „Przechowuję, nie marnuję!” zwraca uwagę na ten problem i edukuje konsumentów, jak go zwalczyć.

Chleb, wędliny oraz warzywa i owoce to produkty, które Polacy wyrzucają najczęściej, ze względu na ich krótką datę przydatności do spożycia. Kluczem do przedłużenia ich świeżości jest odpowiednie przechowywanie. W tym celu Amica wyposażyła swoje lodówki w specjalne funkcje, które gwarantują, że w kuchni nic się nie zmarnuje. Specjalne filtry, regulatory poziomu wilgotności, odpowiednia cyrkulacja powietrza, pojemniki o obniżonej temperaturze - wszystko po to, aby zapewnić produktom jak najlepsze warunki i przedłużyć ich świeżość. Dzięki temu jedzenie zamiast w koszu na śmieci, ląduje na talerzu.

Zaplanowana na lipiec i sierpień kampania „Przechowuję, nie marnuję” poświęcona będzie edukacji i uświadamianiu problemu marnowania żywności w Polsce. Działania obejmą: kampanię online w wysokozasięgowych portalach oraz w mediach społecznościowych, artykuły w prasie poradnikowej i branżowej.

W ramach akcji przygotowano film produktowy „Grzegorz radzi” (w wersji trzydziesto- i czterominutowej), który dystrybuowany będzie na kanale YouTube marki, a także za pośrednictwem VOD. Spot pokazuje jak wykorzystać funkcje nowych lodówek Amica do odpowiedniego przechowywania i przedłużania świeżości produktów spożywczych. W kanałach social media (Facebook, Instagram) zaplanowano: posty produktowe, edukacyjne formaty video, współpracę z ambasadorką akcji Sylwią Majcher, warsztaty edukacyjno-kulinarne z blogerami. Na uwagę zasługują również liczne angażujące konkursy z  atrakcyjnymi nagrodami.

Agencją odpowiedzialną za koncept kreatywny, materiały graficzne i scenariusz spotu jest Agencja C108, natomiast  za zakup mediów do kampanii internetowej – Dom Mediowy Value Media.

Amica już od dłuższego czasu działa na rzecz zapobiegania marnowaniu żywności, m.in. współpracując z Federacją Polskich Banków Żywności. Producent jest partnerem projektu edukacyjnego Banków Żywności „Ekomisja. Nie marnuję”, w ramach którego w całej Polsce odbędzie się 400 lekcji o niemarnowaniu jedzenia. W zajęciach weźmie udział około 20 000 uczniów z 200 szkół podstawowych. Planowane jest także aktywne zaangażowanie kilkuset nauczycieli w ramach Szkolnych Klubów Niemarnowania. Akcja ma za zadanie poszerzyć świadomość dotyczącą ekologicznych skutków wyrzucania jedzenia wśród najmłodszych. Projekt został dofinansowany ze środków Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej.