Pyszne, chrupiące placki, które smakują jak gofry.

Składniki:
350 ml zsiadłego mleka
450 g mąki pszennej
1  łyżeczka sody (z górką)
szczypta soli

Ponadto:
bita śmietana
dżem, konfitura
sezonowe owoce

Wszystkie składniki wrzucamy do miski i zagniatamy ciasto. Konsystencja ma być taka, żeby dało się ukroić i uformować placki. W razie potrzeby można dodać odrobinę zsiadłego mleka lub mąki. Zagniecione ciasto dzielimy na kawałki tak, aby uformować placki o wielkości kromki chleba (patrz zdjęcie). Placki mają mieć grubość około 1cm. Uformowane placki "dziurkujemy" łyżeczką do herbaty. Następnie smażymy na rozgrzanym oleju aż będą miały piękny złoty kolor. Podajemy z dżemem, konfiturami, bitą śmietaną lub owocami. (Z podanej porcji wychodzi ok. 10 placków.)
Smacznego.