Produkty przechowywane w minusowych temperaturach dłużej zachowują swoją świeżość i walory smakowe, dlatego nieocenioną częścią każdej lodówki jest zamrażalnik. Letnie owoce, pieczeń ze świąt czy chleb ,,na zapas” możemy trzymać w nim nawet przez kilka miesięcy. Warto jednak wiedzieć, które z popularnych „prawd” o zamrażaniu to mity. Czas rozprawić się z nimi raz na zawsze.
MIT 1. Żywność w zamrażalniku możemy przechowywać tak długo, jak chcemy
Czy zamrożony chleb lub pieczeń z kurczaka można przechowywać w nieskończoność? Nic bardziej mylnego. Produkty trzymane w niskich temperaturach po jakimś czasie także ulegają zepsuciu. Pieczywo i nabiał możemy przechowywać nie więcej niż 4 miesiące. Owoce , podobnie jak ryby, nie powinny być mrożone dłużej niż 6 miesięcy. W zamrażalnikach dłużej, nawet do 12 miesięcy, można przechowywać warzywa. Niektórych zaskoczy termin ważności lodów. Te możemy przechowywać nie więcej niż 2 miesiące. Co zrobić, by nie przekroczyć tych terminów? Dobrym rozwiązaniem będzie z pewnością przyklejanie karteczek na lodówce czy tworzenie list z informacjami o końcu przydatności mrożonych produktów. Znacznie łatwiej mają posiadacze multimedialnych lodówek Samsung Family HubTM. Na dotykowym ekranie wbudowanym w drzwi urządzenia, możemy stworzyć notatkę z informacjami, kiedy chowaliśmy do zamrażalnika konkretne produkty.
MIT 2. W zamrażalniku nie możemy przechowywać cytrusów
Zbyt długie przechowywanie cytrusów w zamrażalniku, rzeczywiście może być szkodliwe dla ich struktury. W procesie mrożenia wytwarzają się kryształki lodu, które uszkadzają ich delikatną budowę. Jeśli jednak włożymy je na kilka dni (maksymalnie na dwa tygodnie) nie powinny stracić swoich właściwości. Nowoczesne lodówki Samsung wyposażone są w technologie, takie jak Twin CoolingTM Plus, które zapewniają odpowiednie warunki przechowywania jedzenia. Żywność pozostaje soczysta i świeża nawet dwukrotnie dłużej*. Dzięki oddzielnym obiegom powietrza, wilgotność w zamrażalniku jest mniejsza. Produkty są dobrze zmrożone, ale nie przyrastają lodem.
MIT 3. Żywność najbezpieczniej rozmrażać w temperaturze pokojowej lub gorącej wodzie
Nic bardziej mylnego. Mięso czy ryby, które włożymy do garnka z gorącą wodą, stracą swoje walory smakowe i odżywcze, zaś te pozostawione na blacie w temperaturze pokojowej narażone są na działanie szkodliwych drobnoustrojów. Znacznie prostszym i bezpieczniejszym sposobem na rozmrożenie żywności jest wykorzystanie do tego celu kuchenki mikrofalowej. Funkcja Rapid Defrost w urządzeniach marki Samsung pozwala na bezpieczne, szybkie i jednocześnie równomierne rozmrażanie potraw.
Dbając o sposób mrożenia jedzenia nie można zapomnieć o urządzeniu, dzięki któremu jest to możliwe. W zapomnienie odeszły czasy, kiedy jedynym sposobem dbania o higienę w lodówce było jej regularne rozmrażanie za pomocą garnka z ciepłą wodą i szmatki. Nowoczesne urządzenia wyposażone są w technologię No Frost, która zapewnia odpowiednią cyrkulację powietrza, by niwelować wilgoć prowadzącą do powstawania szronu, dlatego nie trzeba ich rozmrażać
Mrożenie to doskonały sposób, by bez użycia konserwantów przedłużyć świeżość pożywienia. Robiąc to w odpowiedni sposób, wspierając się najnowszymi technologiami, możemy mieć pewność, że chleb, mięso czy warzywa wciąż będą smaczne i bogate w wartości odżywcze – nawet po kilku miesiącach.
*Poziom świeżości podany na podstawie wyników prób przeprowadzonych przez SLG Prüf- und Zertifizierungs GmbH* dla lodówek RS6*N8* w porównaniu do konwencjonalnego modelu RSA1U
Obalamy popularne mity o zamrażaniu żywności
Źródło: dostarczył infoWire.pl
Komentarze
Ten materiał nie ma jeszcze komentarzy