W opinii Pawła Giersberga, szefa kuchni białostockiej Pruszynki, z przygotowaniem obiadu i deseru, z niewielką pomocą dorosłych, powinni sobie poradzić nawet 10 latkowie. - Wszystko oczywiście zależy od kompozycji menu. Dlatego warto sięgnąć do – dosłownie - dziecinnie prostych w przyrządzeniu, a jednocześnie odpowiednio prezentujących się na stole dań - uważa.
Przedstawiciel Pruszynki na tę specjalną okoliczność proponuje zatem danie o włoskim rodowodzie – pulpeciki z makaronem w sosie pomidorowym i kilka deserów do wyboru. Do przygotowania potrawy potrzebujemy delikatne, cielęce, mięso mielone, warzywa i ulubiony makaron. - Obraną marchewkę tarkujemy na drobnej tarce i łączymy z mielonym mięsem. Dodajemy surowe jajko i przyprawiamy. Z otrzymanej masy formujemy kulki o średnicy 5 centymetrów i na chwilę wkładamy je do lodówki. W rondlu gotujemy wodę i wrzucamy do wrzątku pulpeciki. Tu oczywiście przyda się pomoc dorosłych, aby uniknąć oparzenia podczas wrzucania mięsnych kulek do gotującej się wody – radzi kucharz.
Następnie odlewamy większą część wody, dodajemy krojone pomidory z puszki i gotujemy na bardzo wolnym ogniu. W międzyczasie, w osobnym garnku gotujemy makaron. Po 10 minutach do sosu dodajemy śmietankę i gotujemy aż do zagęszczenia. Na koniec odcedzony makaron łączymy z pulpetami w sosie i mamy gotowe danie.
Wśród propozycji deserowych, Paweł Giersberg z Pruszynki proponuje wybór jednego z czterech przysmaków: ślimaczki z ciasta francuskiego, nadziewane jabłka, ciasteczka „Raz, dwa, trzy” lub „Słodki bukiet”.
- Wybór deseru zależy od naszych indywidualnych preferencji. Poziom trudności w wypadku każdej z tych propozycji jest naprawdę minimalny. Choć znajdują się one z pewnością w zasięgu umiejętności dziecka, ale co jasne, musimy bacznie czuwać nad naszymi małymi adeptami sztuki kulinarnej, bo o wypadek w kuchni przecież nie trudno – dodaje na koniec.
„Obiad dla babci i dziadka” - propozycje Pawła Giersberga, szefa kuchni w Pruszynce:
Pulpeciki z makaronem w sosie pomidorowym
Składniki:
- mielone mięso cielęce 300 g
- marchewka (ok. 150 g)
- pomidory krojone w puszce około 250g
- jajko1 szt
- ulubiony makaron 500 g
- śmietanka 30 % 100g
- sól, cukier, pieprz do smaku
Mięso mielimy. Marchew obieramy, tarkujemy na drobnej tarce. Oba składniki łączymy, dodajemy jajko i przyprawiamy. Z otrzymanej masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i wkładamy je na chwilę do lodówki. W rondlu nastawiamy około 0,5 l wody (można do wody dodać kostkę rosołową) i po zagotowaniu wrzucamy kulki mięsne. Gotujemy na wolnym ogniu przez 5 minut, po czym odlewamy większą jej część, dodajemy krojone pomidory z puszki i gotujemy 10 minut na bardzo małym ogniu. W międzyczasie, w osobnym garnku gotujemy makaron. Po 10 minutach do naszego sosu z pulpetami dodajemy śmietankę i gotujemy do zgęstnienia. Całość przyprawiamy i łączymy z ugotowanym i odcedzonym makaronem.
Ślimaczki z ciasta francuskiego
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 łyżka stopionego masła
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 jajko
Rozwijamy ciasto francuskie i smarujemy roztopionym masłem. Posypujemy cukrem i cynamonem, po czym zwijamy ciasto w rulon. Smarujemy rozmąconym jajkiem i kroimy na plastry grubości około1 cm. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około15 min. Cukier i cynamon możemy z powodzeniem zastąpić innym nadzieniem, chałwą, dżemem lub masłem orzechowo-czekoladowym.
Jabłka nadziewane
Składniki:
- kilka dużych, ładnych jabłek,
- masło,
- miód,
- bakalie ( rodzynki, suszona żurawina, wiórki kokosowe, drobne orzeszki lub inne ulubione bakalie)
Jabłka myjemy i wydrążamy. Bakalie łączymy z niewielką ilością miodu. Otrzymaną masą napełniamy jabłka. Blachę smarujemy masłem, zalewamy niewielką ilością wody i układamy na niej jabłka. Tak przygotowane naczynie wypełnione jabłkami wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Owoce wypełnione mieszanką bakaliową należy piec około 40 minut, od czasu do czasu polewając sosem, który powstaje na blasze. Po upłynięciu tego czasu, gotowe jabłka wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do lekkiego ostygnięcia.
Ciasteczka "Raz, Dwa, Trzy”
składniki:
- 100 g cukru pudru
- 200 g masła
- 300 g mąki wrocławskiej
- 1 żółtko
- szczypta proszku do pieczenia
Wszystkie składniki dobrze wyrobić, jeśli ciasto będzie za gęste dodać łyżkę śmietanki. Włożyć ciasto do rękawa z grubą szprycą do kremu i na wyłożoną papierem blaszkę do pieczenia wyciskać ciasteczka w kształcie gwiazdki. Można też przygotowaną masę włożyć do lodówki by masło w cieście stężało po czym rozwałkować je i wycinać foremką. Piec w nagrzanym piekarniku 180 stopni na złoty kolor. Upieczone ciastka możemy wykończyć lukrem lub roztopioną czekoladą.
Słodki bukiet
Składniki:
- rożki do lodów,
- słodka śmietanka 30%,
- cukier - puder,
- fix do bitej śmietany,
- Kolorowe żelki , pastylki, drażetki i inne kolorowe nie zbyt twarde słodycze
Słodką śmietankę mieszamy z cukrem - pudrem i fiksem, całość ubijamy mikserem. Otrzymaną masą napełniamy rożki do lodów, następnie z żelków i innych słodyczy układamy na bitej śmietanie wzory kwiatów, tak by powstał bukiet.