Holenderska Rada Zdrowia zaleca tłuszcze roślinne
Na początku 2016 roku, Holenderska Rada Zdrowia przedstawiła nowe zalecenia żywieniowe. HRZ zaleca zmniejszenie produktów pochodzenia zwierzęcego, a zwiększenie produktów roślinnych w naszej diecie, co wpłynie korzystnie na nasz organizm[1] .
Jak wiadomo tłuszcze zwierzęce stanowią bogate źródło nasyconych kwasów tłuszczowych,
których nadmierna ilość wpływa negatywnie zdrowie, zwiększając ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego. Z kolei tłuszcze roślinne zawierają głównie jedno- oraz wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Komitet powołany przez Holenderską Radę Zdrowia, przyjrzał się wielu dietom i zaleceniom – między innymi diecie śródziemnomorskiej, która w większości oparta jest na produktach roślinnych i co ciekawe wykazuje korzystny wpływ na organizm człowieka
w profilaktyce chorób serca i układu krążenia.
Z powyższego nasuwa się wniosek, że nasza dieta powinna być oparta na produktach pochodzenia roślinnego[2].
Komitet doradczy powołany przez Holenderską Radę Zdrowia wyraźnie zaleca włączenie do codziennej diety olejów roślinnych[3]. Doskonałym przykładem takiego oleju jest olej rzepakowy, który ma najkorzystniejszy skład kwasów tłuszczowych spośród olejów roślinnych, ponieważ zawiera najmniej niekorzystnych z punktu widzenia zdrowotnego kwasów nasyconych, a najwięcej, spośród popularnych olejów, niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych deficytowej w naszej diecie rodziny Omega-3.
Tym samym zalecenia Holenderskiej Rady Zdrowia, co do zastępowania tłuszczów zwierzęcych poprzez roślinne są zbieżne z najnowszymi zaleceniami Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie
oraz Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności[4],[5].
[1] https://www.gezondheidsraad.nl/sites/default/files/a1503werkwijze_van_de_commissie_richtlijnen_goede_voeding_2015.pdf
[2] https://www.gezondheidsraad.nl/sites/default/files/a1503werkwijze_van_de_commissie_richtlijnen_goede_voeding_2015.pdf
[3] https://www.gezondheidsraad.nl/sites/default/files/a1503werkwijze_van_de_commissie_richtlijnen_goede_voeding_2015.pdf
[4] //www.izz.waw.pl/attachments/article/555/ulotka_zasady_druk.pdf
[5] //www.efsa.europa.eu/sites/default/files/scientific_output/files/main_documents/2069.pdf
Źródło: Pokochaj olej rzepakowy
Komentarze
Ten materiał nie ma jeszcze komentarzy