Pyszne, rozpływające się w ustach ciasteczka z ciasta francuskiego.

Składniki:
250 g margaryny lub masła
2 szkl. mąki
0,5 szkl. śmietany 18%
szczypta soli
dodatkowo:
1 jajko
0,5 szkl. cukru

Wykonanie:

W misce umieszczamy mąkę, śmietanę, sól. Dodajemy posiekane masło i zagniatamy ciasto. Owijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na min. 12 godzin.

Po leżakowaniu w lodówce ciasto dzielimy na części i rozwałkowujemy, a następnie wycinamy foremką. Gotowe ciasteczka smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem.

Pieczemy ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st.C.

Wskazówki:

Aby ciasteczka były "bardziej francuskie" tj. miały w środku więcej warstw i były bardziej kruche, można podczas leżakowania w lodówce wyjąć ciasto i rozwałkować, a następnie złożyć na trzy. Czynność powtórzyć kilka razy.
Osobiście zazwyczaj ciasto przygotowuję na noc, także jest bez rozwałkowywania, a i tak ciasteczka  wychodzą pyszne:)