Przepis na idealnie puszysty biszkopt bez dodatku proszku do pieczenia.

Składniki:
6 jaj
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej
szczypta soli

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy (z dodatkiem szczypty soli) w metalowej misce. Do ubitych białek stopniowo dodajemy cukier nie przestając ubijać. Gdy masa będzie sztywna i błyszcząca zaczynamy dodawać po jednym żółtku ciągle ubijając, ale już na mniejszych obrotach miksera i bardzo krótko - tylko do połączenia się składników. Na koniec wsypujemy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy łyżką. Całość przelewamy do blachy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 st.C przez ok. 20 minut.

Cenne wskazówki:
- białka lepiej ubiją się w metalowej misce z dodatkiem szczypty soli,
- wszystkie składniki muszą być w temp. pokojowej,
- gwarancją idealnego biszkoptu jest ubicie białek tak, aby po odwróceniu miski do góry dnem zawartość nam nie wypadła :),
- rozmiar blachy: ja wybrałam blachę o średnicy 26 cm ponieważ potrzebowałam bardziej "płaskiego" biszkoptu, jeśli chcemy mieć wysoki biszkopt warto wybrać mniejszą średnicę.