Smaczna Kuchnia

Dlaczego olejów rafinowanych nie warto się bać?  0

Dlaczego olejów rafinowanych nie warto się bać?

2016-12-15 11:06 0 komentarzy

To, że tłuszcze potrzebne nam są w codziennej diecie wiemy nie od dziś. Co więcej, pojawiają się chwilowe mody na konkretny rodzaj tłuszczu – a to kokosowy, palmowy, migdałowy lub sezamowy ewentualnie bardziej swojsko brzmiący - lniany. Do tego stajemy przed kolejnym wyborem - olej rafinowany czy nierafinowany? Warto się zastanowić nad wyborem, gdyż czasem ten nam najlepiej znany i dostępny może okazać się doskonałym rozwiązaniem. Dlaczego zatem warto stosować rafinowany olej rzepakowy?

Więcej
TATA sushi 0

TATA sushi

2016-12-08 14:45 0 komentarzy

Nowa ciekawa firma z sushi na kulinarnej mapie Krakowa

Więcej
Żywność fermentowana – zdrowa czy zepsuta?  0

Żywność fermentowana – zdrowa czy zepsuta?

2016-11-30 09:38 0 komentarzy

Jogurty, kiszonki, niektóre wędliny i rodzaje pieczywa, piwo, wino – wszystkie te produkty łączy jedna cecha. Powstały one dzięki współdziałaniu różnych mikroorganizmów odpowiedzialnych za proces fermentacji. Kiedyś proces fermentacji miał znaczenie przede wszystkim jako sposób konserwacji żywności. Dzisiaj takich metod mamy więcej. Z tego powodu w niektórych częściach świata żywność fermentowana jest bardzo popularna, różnorodna i ceniona za dobry wpływ na organizm, w innych z kolei uważana za szkodliwą, niesmaczną i w ogóle niezdatną do spożycia. Jak to jest naprawdę?

Więcej
Gotujesz czy kupujesz? Podsumowanie projektu #WiemCoJem 0

Gotujesz czy kupujesz? Podsumowanie projektu #WiemCoJem

2016-11-14 11:28 0 komentarzy

Nie od dziś wiadomo, że jedną z podstaw dobrego zdrowia jest właściwe odżywianie. Do samodzielnego przygotowywania pełnowartościowych posiłków potrzebny jest jednak czas, którego tak bardzo nam dziś brakuje. Na drugim biegunie znajdują się zaś wyręczające nas w tym zakresie usługi cateringu dietetycznego.

Więcej
Dzień Zdrowego Śniadania – smakowite święto każdego z nas  0

Dzień Zdrowego Śniadania – smakowite święto każdego z nas

2016-11-04 12:24 0 komentarzy

Już wkrótce, 8 listopada będziemy świętować Dzień Zdrowego Śniadania. To bardzo ważna data w kalendarzu. Coroczna akcja, która służy poszerzeniu wiedzy na temat roli śniadania w codziennej diecie. Choć świadomość ta systematycznie wzrasta, szczególnie dzięki trendowi na śniadania on the go, posiłki spożywane w trasie często nie są jakościowo komponowane. Niech nadchodzące święto kuchni o poranku będzie dla nas pretekstem do szukania pysznych i lekkich, ale pożywnych rozwiązań, które pozwolą nam na dobry start dnia.

Więcej
Śniadanie – poranny kaprys czy absolutna konieczność?  0

Śniadanie – poranny kaprys czy absolutna konieczność?

2016-10-27 10:52 0 komentarzy

Mimo że ponad 80% Polaków uważa śniadanie za najważniejszy posiłek dnia[1], wielu notorycznie je pomija. Trudno się dziwić – poranne wymówki mnożą się z każdym kolejnym dźwiękiem budzika, a im bliżej do momentu wyjścia z domu, tym bardziej kusząca zdaje się perspektywa słodkiej bułeczki zakupionej w przydworcowej budce. Nie ma się jednak co oszukiwać. Całkowite pomijanie śniadań lub zastępowanie ich niezdrowymi przekąskami, może mieć nieprzyjemne konsekwencje.adki energii, irytacja, rozkojarzenie albo kompromitujące burczenie w brzuchu podczas ważnego spotkania – brzmi znajomo, prawda? Dlatego postanowiliśmy wziąć na warsztat najpopularniejsze poranne wymówki i raz na zawsze się z nimi rozprawić!

Więcej
Spiżarnia pełna owoców i warzyw  0

Spiżarnia pełna owoców i warzyw

2016-10-26 10:48 0 komentarzy

Świeże owoce i warzywa z działki lub przydomowego ogródka zimą? To jak najbardziej możliwe. Istnieje wiele sposobów przechowywania jedzenia, tak by możliwie jak najdłużej zachowało ono smak i wartości odżywcze. Poszczególne rodzaje owoców i warzyw wymagają jednak różnych warunków przechowywania, niektórym najlepiej odpowiada ciemna piwnica, inne warto ususzyć lub zamrozić, a jeszcze inne najlepiej poddać procesowi apertyzacji. Każda z metod ma swoje plusy i minusy, ale w każdym przypadku istnieją pewne zasady, których należy przestrzegać, by żywność pozostała świeża, smaczna i przede wszystkim nie stała się szkodliwa dla zdrowia.

Więcej
Rusza nowy program MAKRO ,,Szef dla Młodych Talentów”  0

Rusza nowy program MAKRO ,,Szef dla Młodych Talentów”

2016-10-21 10:47 0 komentarzy

Sieć hurtowni MAKRO Cash&Carry Polska rozpoczyna program ,,Szef dla Młodych Talentów”. W ramach inicjatywy organizowane będą staże dla absolwentów szkół gastronomicznych oraz warsztaty kulinarne skierowane do uczniów i młodych kucharzy.

Więcej
 Przyprawy, które podkreślą smak herbaty  0

Przyprawy, które podkreślą smak herbaty

2016-10-20 09:48 0 komentarzy

Koc, herbata, książka albo film. Ten zestaw to dla wielu z nas jesienny niezbędnik. Gdy za oknem szaro i zimno, rozgrzać może nas ulubiony napój z dodatkiem pysznych, pachnących przypraw. Czym wzbogacić jego smak?

Więcej
Gluten – czy naprawdę jest wrogiem? 0

Gluten – czy naprawdę jest wrogiem?

2016-10-08 13:24 0 komentarzy

Gluten od niedawna jest bardzo kontrowersyjnym tematem. Wraz ze wzrostem świadomości żywieniowej konsumentów i modą na bycie fit, coraz więcej zwolenników zyskało przeświadczenie, że najlepiej w ogóle wyeliminować go z codziennej diety. Czy jednak rzeczywiście osoby zdrowe powinny wykreślić z menu pieczywo, makarony, ciasta i inne produkty zawierające gluten?

Więcej

Najnowsze komentarze

Czy HR Business Partnering w Polsce jest fikcją?
If you’re interested in winning millio...
~Zlobnub
Nowa aplikacja U-Control od BFT
Cheers! Numerous postings. https://bucke...
~John
Oczy pod szczególną ochroną. Jak dbać o wzrok?
Fajnie, że coraz więcej zwraca się uw...
~nadia
Zaćma? Nie czekaj, wyjdź z kolejki
W końcu ktoś wpadł na pomyśł, że m...
~Paulina_Malina
Zaćma? Nie czekaj, wyjdź z kolejki
Kolejki w jakich ludziach czekają są p...
~Monster80