Smaczna Kuchnia

Je się uszami  0

Je się uszami

2018-04-06 12:00 0 komentarzy

Atrakcyjność produktów spożywczych zależy od wielu czynników takich jak wygląd, aromat i smak. Z badań prowadzonych na Wydziale Nauk o Żywności SGGW przez dr hab. Agatę Marzec, prof. SGGW wynika, że w ocenie żywności dużą rolę odgrywają także wrażenia słuchowe. Co więcej, akustyczne parametry żywności są wysoko skorelowane z jakością konkretnego produktu, zwłaszcza jego świeżością. Zwiędnięta sałata czy zawilgocone herbatniki są o wiele mniej apetyczne niż te chrupiące.

Więcej
Nie daj się przeziębieniu  0

Nie daj się przeziębieniu

2018-02-21 11:05 0 komentarzy

Marchew, seler i burak – tak niewiele trzeba, by w oka mgnieniu przygotować pełen witamin sok, który pomoże wzmocnić naszą odporność i doda energii na cały dzień. Do jego wykonania niezbędna będzie dobra wyciskarka, najlepiej wolnoobrotowa JSM 4012 od Amica, która pozwoli wycisnąć z warzyw i owoców maksymalną ilość wartości odżywczych.

Więcej
Wiosenna dieta. 6 zasad, które pomogą w walce z zimowym sadełkiem 0

Wiosenna dieta. 6 zasad, które pomogą w walce z zimowym sadełkiem

2017-03-23 08:59 0 komentarzy

Gdy tylko robi się nieco cieplej, większość z nas zaczyna przegląd swojej garderoby. Nierzadko okazuje się wówczas, że wiosenne ubrania stały się nieco… za małe. Winnym tej sytuacji nie jest jednak zbyt wysoka temperatura, w której upraliśmy ciuchy ale... kilogramy, o które „wzbogaciło” się po zimie nasze ciało. Co zatem zrobić, by zgubić ten balast i w zdrowy sposób...

Więcej
Czy wegetarianizm to przyszłość?  0

Czy wegetarianizm to przyszłość?

2017-03-13 12:42 0 komentarzy

Bycie wege stało się jednym z gorących trendów żywieniowych i wpisało się jako styl życia wielu ludzi – jest to też widoczne zarówno w domowym menu, jak i w restauracjach. Nic w tym dziwnego – jarosze chwalą sobie dobre samopoczucie, smukłą sylwetkę, a także odkrywanie nowych horyzontów kulinarnych. Czy to oznacza, że za kilka lat wszyscy będziemy dążyli do ograniczenia, a nawet całkowitego wykluczenia mięsa z diety? Czy wegetarianizm ma szansę „zawładnąć” żywieniowym światem?

Więcej
Bezcukrowa drożdżówka z SGGW 0

Bezcukrowa drożdżówka z SGGW

2017-02-23 16:05 0 komentarzy

Tłusty czwartek to trudny dzień dla osób na dietach, zwłaszcza cukrzyków. Kiedy wszyscy wokół licytują się, kto zjadł więcej lukrowanych i nadziewanych pączków, im nie pozostaje nic innego, jak tylko obejść się smakiem. Jest jednak szansa, że za rok osoby unikające w swojej diecie produktów o wysokim indeksie glikemicznym także będą miały swój przysmak. Prof. dr hab. Danuta Kołożyn-Krajewska i dr inż. Aleksandra Szydłowska z Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW opracowały przepis na wyjątkową drożdżówkę, która w swoim składzie nie ma ani grama cukru, a do tego zawiera wartościowe dodatki prozdrowotne.

Więcej
3 pomysły od Amica, by dzieci jadły zdrowo!  0

3 pomysły od Amica, by dzieci jadły zdrowo!

2017-02-22 09:19 0 komentarzy

Marchew, brokuły czy buraki – wiele dzieci krzywi się już na sam dźwięk tych słów. Zachęcenie najmłodszych do spróbowania warzyw i owoców bywa trudnym zadaniem. Jak sprawić, by zaczęły jeść zdrowe posiłki, których wcześniej nie chciały nawet skosztować? Amica ma kilka pomysłów!

Więcej
SGGW: Sukces z natury. Polskie sery w Tanzanii  0

SGGW: Sukces z natury. Polskie sery w Tanzanii

2017-02-14 13:38 0 komentarzy

Naukowcy SGGW chętnie dzielą się swoją wiedzą i doświadczeniem z przedsiębiorcami. Lubią, gdy efekty ich badań są wykorzystywane w praktyce. Zdarza się też, że swoje umiejętności i talenty pedagogiczne wykorzystują do pomocy ludziom z odległych zakątków globu.

Więcej
Dieta: co najlepiej jeść, by przetrwać zimę?  0

Dieta: co najlepiej jeść, by przetrwać zimę?

2017-02-07 13:23 0 komentarzy

Zima to trudny czas dla zdrowia. Za oknem mróz, słońca jak na lekarstwo. Wiele osób ma wtedy słaby nastrój, czuje się osłabiona. Wirusy i bakterie tylko czekają na dobry moment, by wedrzeć się do organizmu. O tej porze roku wskazane będą gotowane warzywa, kiszonki oraz... przysmak, który przez wielu spożywany jest najczęściej w lecie.

Więcej
Rzecz o dobrych manierach przy wigilijnym stole  0

Rzecz o dobrych manierach przy wigilijnym stole

2016-12-21 11:53 0 komentarzy

Wielkimi krokami zbliża się najbardziej oczekiwana w roku chwila! Święta Bożego Narodzenia to magiczny czas – pełen pachnących potraw, mieniącej się tysiącami światełek choinki, góry prezentów i uśmiechniętych twarzy najbliższych. To właśnie w Wigilię przykładamy szczególną uwagę, aby wszystko było perfekcyjne, a rodzinne ciepło udzieliło się zarówno nam, jak i każdemu z naszych gości. Niepowtarzalny, świąteczny klimat z pewnością pomoże stworzyć znajomość dobrych manier! A zatem czas na lekcję savoir-vivre’u!

Więcej
Jadalne prezenty hitem nachodzących świąt 0

Jadalne prezenty hitem nachodzących świąt

2016-12-20 10:31 0 komentarzy

Święta Bożego Narodzenia już za kilka dni. Wybór prezentu dla najbliższych jest jednym z najważniejszych wyzwań. W tym sezonie hitem mogą okazać się jadalne prezenty – robione samodzielnie, smaczne, a przede wszystkim niepowtarzalne.

Więcej

Najnowsze komentarze

Nowa aplikacja U-Control od BFT
If you dreaming to look some of the boss...
~DarylLig
Nowa aplikacja U-Control od BFT
Последние женские нов...
~CharlesPhype
Nowa aplikacja U-Control od BFT
Автомобильные новост...
~Davidked
Nowa aplikacja U-Control od BFT
Последние новости стр...
~ClaudeJenry
Park Krakowian - wiosna 2018
Этот чай уникального ...
~Sidneyamory
Oczy pod szczególną ochroną. Jak dbać o wzrok?
Fajnie, że coraz więcej zwraca się uw...
~nadia